U fokusu

Studija o rodnoj ravnopravnosti

Kćeri očeva koji obavljaju kućanske poslove su ambicioznije

Kćeri očeva koji obavljaju kućanske poslove su ambicioznije

Možda ste rekli svojoj kćeri da kada odraste može biti inženjerka  ili predsjednica uprave ili direktorica, ako ona to želi, ali ona to ne može stvarno vjerovati ako njezin tata ne kuha i ne čisti,  sugerira nova studija.

Grupa psihologa sa Sveučilišta British Columbia otkrila je da kada otac obavlja veći dio tradicionalno kućanskih poslova kao što su kuhanje, čišćenje i briga o djeci, biti će manje vjerojatno da će njegova kći (školske dobi) nastaviti stereotipnu žensku karijeru poput njegovateljice, učiteljice ili kućanice, i veća je vjerojatnost da će težiti više rodno neutralnoj (a često i bolje plaćenoj) karijeri, kao što je posao liječnice ili odvjetnice.

Cijelu studiju možete pronaći ovdje.

Dječaci su skloniji birati rodno stereotipne karijere bez obzira na ulogu svog oca kod kuće.

“Kada djevojke vide svoje roditelje kod kuće da imaju tradicionalnu podjelu rada, to može biti ograničavajuće za njihovu karijeru”, rekla je Alyssa Croft, glavna autorica studije u intervjuu za CBC News. 

“Dakle, ako mi ograničavamo sebe, djeca to gledaju, prate i pamte ono što mi govorimo”.

Croft je priznala da znanstvenici ne znaju kakve će težnje za karijerom djeca imati i kako će se ponašati kada odrastu. Međutim, rekla je kako je ovo dobar pokazatelj kako djeca vide sebe u kontekstu rodnih uloga.

Djela govore više od riječi

Croft je istaknula kako se učinci vide u studiji od 326-ero djece u dobi od sedam do 13 godina i da su njihovi roditelji imali ‘svakako vrlo značajne učinke’.

Ona savjetuje roditeljima da budu svjesni toga da trebaju dijeliti poslove kod kuće, a neki od njih i sami kažu kako vjeruju u ravnopravnost spolova.

Nadalje, Croft je rekla, da se odlučila za ovu studiju, jer većina prethodnih studija o dječjim rodnim stereotipima se svodila uglavnom na njihov pogled na ulogu njihovih roditelja na radnim mjestima. Međutim, ona je razmišljala o tome što roditelji rade kod kuće i kako to može biti važnije, jer to djeca češće gledaju.

U video intervjuu za produkciju UBC, Croft je rekla kako smatra da su rezultati istraživanja važni jer ‘unatoč svim našim nastojanjima da se stvaraju rodno egalitarna radna mjesta, žene su još uvijek podzastupljene u vodstvu i na rukovodećim pozicijama.” Dodala je da studija sugerira jednakost kod kuće koja može potaknuti djevojke da nastave karijeru iz koje će biti isključen tradicionalizam.

Ne zaboravimo da žene još uvijek provode daleko više vremena u kućanskim poslovima, u skrbi za djecu, kao i volonterskim aktivnostima. Razlika je osobito velika u skrbi za djecu, gdje žene provode daleko više vremena s djecom, bez obzira na dob djeteta.