U fokusu

Ekstremisti mrze pametne cure

Obrazovanje štiti žene od silovanja

Obrazovanje štiti žene od silovanja

Stravična je otmica od gotovo 300 nigerijskih školarki koje je ekstremistička skupina Boko Haram učinila, a još je više zastrašujuća činjenica da je skupina otela posebno ciljane djevojke i to one koje pokušavaju poboljšati svoje živote. Boko Haram je oteo djevojke iz istog razloga kao što su talibani ustrijelili  Malalu Yousafzai: ekstremiste je strah pametnih žena.

“Ako želite dovesti naciju u zaostalost, okujte svoje kćeri”, napisao je nedavno Nick Kristof.

Kristof je naveo neke od poznatijih pozitivnih eksternalija obrazovane ženske populacije: imaju manje djece, a time je i manji rizik od maloljetničke trudnoće. Da ne spominjemo da to znači  veću kvalificiranu radnu snagu i jača gospodarstvo.

No, novija istraživanja sugeriraju da se korist od školovanja djevojaka proteže čak i dalje – da ima zaštitni učinak protiv obiteljskog nasilja, silovanja i dječjeg braka.

“Nema mjesta gdje je žena manje sigurna nego u vlastitom domu”, navodi se u izvješću Svjetske banke objavljenom prošlog tjedna. Oko 30 posto žena na svijetu doživjelo je fizičko ili seksualno nasilje od strane svojih partnera, a u više od 33 zemlje, gotovo jedna trećina žena, rekla je da nije mogla odbiti seks sa svojim partnerom.

 UDIO ŽENA KOJE SU DOŽIVJELE FIZIČKO ILI SEKSUALNO NASILJE OD STRANE INTIMNOG PARTNERA

{slika}

“Da, to je normalno, što me pretuče. Neke od nas su navikle na to, baš kao što smo navikle jesti ugali“, rekla je jedna tanzanijska žena tijekom ispitivanja Svjetske banke.

 Da stvar bude gora, jedna od tri žene, izjavila je kako misle da je premlaćivanje opravdano, a za žene koje odobravaju nasilje u obitelji veća je vjerojatnost da će to doživjeti.

PROMJENA POSTOTKA ŽENA KOJE VJERUJU DA JE OPRAVDANO DA SUPRUG PREMLATI SVOJU ŽENU AKO ONA ……

 {slika}

No, studija banke je također pokazala da je za bolje obrazovane žene veća vjerojatnost da neće biti seksualno ili fizički zlostavljane. Svaka dodatna godina školovanja bila je povezana s povećanjem od jedan posto na njihovu sposobnost da odbiju seks sa svojim partnerom.

“Najjača korelacija ženske seksualne autonomije u vezi je njezina razina obrazovanja,” navodi se u izvješću. “Sveukupno gledano, 87 posto žena s visokim obrazovanjem kažu da mogu odbiti seks. Žene s nekim ili završenim srednjoškolskim obrazovanjem imaju 11 i 36 posto manji rizik od nasilja,  u usporedbi sa ženama bez obrazovanja. “

Naravno, bitno je i  promijeniti društvene norme i zakone u zemljama s visokom razinom nasilja u obitelji, a rad s muškim skupinama također može pomoći. No, budući da se žene teško obrazuju u mizoginim društvima, nije iznenađujuće da je Boko Haram ciljao upravo učionice.