U fokusu

Prikupljeno pet tisuća funti za prvu humanističku knjigu za djecu

Prikupljeno pet tisuća funti za prvu humanističku knjigu za djecu

Centar za građansku hrabrost prikupio je već više od pet tisuća britanskih funti tijekom Kickstarter crowdfunding kampanje za izdavanje prve ireligiozne i humanističke knjige za djecu naslovljene “Humanizam za djecu”, autorice Nade Topić Peratović.

Pisana je na način koji djeci olakšava shvaćanje humanizma te obuhvaća i feminističku misao, kao i Ijudskopravaške vrijednosti. Mlade čitatelje i čitateljice upoznaje s ateizmom, različitim oblicima obitelji, feminističkim borkinjama, LGTBQ i srodnim pojmovima. U Centru za građansku hrabrost izdavanje ovakve knjige u ovom trenutku u Hrvatskoj smatraju izuzetno bitnim, jer, napominju, materijali koji prate odrastanje nove generacije su katalozi patrijarhalnih obrazaca i zastarjelih načina života koji nisu realni i neodrživi su u današnjim uvjetima. 

Knjiga je podijeljena na dva dijela. Prvi dio objašnjava društvenopolitičku zbilju u kojoj većina djece živi, ali i vrijednosti koje njihove obitelji cijene i koje su često u raskoraku s tom zbiljom. Drugi dio sadrži deset savjeta za bolji i pravedniji život koji se temelje na humanističkim vrijednostima. – Svi smo mi “drugačiji” od “većine” i u društvu i u politici na marginama moći. Stoga ne čudi da toliko ireligioznih roditelja i danas šalje svoju djecu na školski vjeronauk. Strah od stigme ili diskriminacije još uvijek je jak. S pravom, jer posljednjih smo godina svjedoci jačanja ove norme, poručuju iz Centra za građansku hrabrost.