U fokusu

Bruxelles

Europska unija proširuje sankcije protiv Rusije

Europska unija proširuje sankcije protiv Rusije

Europska unija dogovorila je u utorak kako će proširiti opseg sankcija Rusiji zbog ukrajinske krize, rekli su dužnosnici EU, a  javlja Anadolu Agency.

Ove najnovije sankcije usmjerene su na  gospodarske sektore i rezultat su kontinuirane potpore Moskve pro-ruskim  separatističkim pobunjenicima u Ukrajini, kako kažu dužnosnici EU.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy rekao je da sankcije EU-a koje su usmjerene na ruski financijski, energetski i vojni sektor predstavljaju ‘snažno upozorenje’ Rusiji.

Sankcije uključuju embargo na rusku prodaju vatrenog oružja, ograničenje na trgovinu tehnologije u područjima kao što su rudarstvo, inženjering i proizvodnja nafte.

Ruski bankarski sektor  također je pogođen: za sve što je u ruskom državnom vlasništvu bit će onemogućeno da se uključi u financijske  transakcije dionica i obveznica povezane s EU-bankama.

Prethodna sankcija EU-a  bila je ciljana samo na ukrajinske i ruske pojedince – za koje se pretpostavljalo da će biti uključeni u sukob na istoku zemlje – a što je uključivalo zamrzavanje njihovih računa i neke imovine. 

Napomenimo da je najmanje 500 ljudi ubijeno od strane pro-ruskih separatista u istočnom dijelu Ukrajine.

Napetosti između Moskve i EU su porasle eksponencijalno nakon rušenja malezijskog aviona 17. srpnja u blizini ukrajinske granice s Rusijom, kada je poginulo 298 putnika i članovi posade.

 {slika}Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012 te sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije niti Ureda za udruge Vlade RH.