U fokusu

očiti klasni jaz

U kakvom nepravednom društvu živimo? Direktorske plaće 130 puta veće od radničkih

U kakvom nepravednom društvu živimo? Direktorske plaće 130 puta veće od radničkih

Direktori/ce najvećih britanskih kompanija u prosjeku imaju 131 put veće plaće od prosječnih plaća zaposlenih, pokazalo je novo istraživanje.

U prosjeku najplaćeniji direktori/ce zarađuju 4,7 milijuna funti godišnje pri čemu jedan od njih ima pet puta više od te sume. Istraživanje nezavisnog Centra za velike plaće potvrdilo je da su direktori/ce kompanija iz indeksa FTSE 100 plaćeni stotinama puta više nego njihovi/e zaposleni/e, prenosi H-alter.

Podaci ukazuju na dramatičan rast direktorskih plaća u odnosu na plaće većine zaposlenih u Velikoj Britaniji tijekom zadnja tri desetljeća.

U 1998. godini direktor/ce neke od najvećih britanskih kompanija bio/la je plaćen/a 47 puta više nego zaposleni/a u prosjeku, dok je 1980., prema analizi šest vodećih kompanija, direktorska plaća bila između 13 i 44 puta veća od prosječne plaće zaposlenih.

Najveći jaz u plaćama je u kompaniji WPP, svetskom leaderu u marketinškim komunikacijama. Direktor te firme Martin Sorrell ima gotovo 800 puta veću plaću od prosječne plaće svojih radnika/ca.

Direktor Nexta Simon Wolfson ima 459 puta veću plaću od prosječne, ali je odlučio godišnji bonus darovati u dobrotvorne svrhe.

“Kada direktori zarađuju nekoliko stotina puta više nego ostali zaposleni, to stvara duboki osjećaj nepravde”, navode iz Centra.

U Centru ne vide zašto su posljednjih desetljeća plaće britanskih direktora tako osjetno povećane u odnosu na plaće njihovih zaposlenih i preporučuju vladi znatno radikalnije mjere za obuzdavanje direktorskih plaća.