U fokusu

"Isfahan je naš grad, sigurnost je naše pravo"

Iranski prosvjedi zbog napada kiselinom na žene

Iranski prosvjedi zbog napada kiselinom na žene

Preko tisuću Iranaca i Iranki izašlo je u srijedu na ulice iranskog grada Isfahana nakon što su četiri žene zalivene kiselinom, navodno zato što nisu nosile veo.

Isfahan je turistička destinacija, 450 km južno od Teherana, a napadi koji su se dogodili prošlog tjedna, šokirali su čitavu zemlju.

“Isfahan je naš grad, sigurnost je naše pravo”, uzvikivali su prosvjednici i prosvjednice pred zgradom suda u Isfahanu, dok su drugi mahali transparentima na kojima je pisalo “Smrt ekstremistima”.

Prema islamskom zakonu, nakon revolucije 1979. godine, žene moraju nositi široku odjeću, poznatu kao hidžab, koja pokriva glavu i vrat te skriva kosu.

Mnoge žene danas nose samo maramu, a ne tradicionalnu odjeću koja pokriva od glave do pete.

S druge strane, nekoliko zastupnika je uputilo pismo predsjedniku Hassanu Rouhaniju sa zahtjevom da policija učini nešto više, kako bi se osiguralo poštivanje Zakona o hidžabu.

No, Rouhani je u srijedu pozvao sve građane da pažljivo razmotre ovo pitanje te da pri tome ne budu revni, te da razmisle i o lažima, korupciji, kleveti i mitu, kao lošim stvarima u društvu.

Prosvjedi u Isfahanu potaknuli su bijes online aktivista. Na Facebook stranici prosvjeda mogu se pročitati parole poput: “Dolje s vjerskim ekstremistima”.

Na prosvjed je došao i iranski ministar zdravlja Hassan Hashemi te je posjetio jednu od žrtava u gradskoj bolnici. Žena, pokrivena zavojima rekla je kako je izgubila vid na desno oko.

“Ja sam studirala, obrazovana sam, bila sam za upravljačem svog automobila, kada je napadač polio kiselinu po meni”, izjavila je žrtva te dodala: “Nikoga nije bilo da mi priskoči u pomoć. Hitnoj pomoći je trebalo 45 minuta da dođe”, rekla je ona.

Napadi kiselinom porasli su u nekoliko posljednjih godina u Pakistanu, Afganistanu i Indiji, a zlostavljači tvrde kako na ovaj način kažnjavaju žene koje su ‘okaljale čast’ svojih obitelji, kao i one koje se ‘nepristojno’ ponašaju.

No, incident u Isfahanu je prvi ovakve vrste u Iranu, nakon dugo godina.