U fokusu

Okrugli stol u Sisku

Obrazovanje protiv korupcije

Obrazovanje protiv korupcije

U petak, 31. listopada u gradskoj vijećnici Grada Siska održan je okrugli stol pod nazivom Obrazovanje protiv korupcije.

Cilj okruglog stola bio je predstavljanje istoimenog projekta, te rezultata istraživanja o neetičnom ponašanju i sitnoj korupciji u srednjim školama u Sisačko-moslavačkoj, Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji te Gradu Zagrebu.

Projekt je financirala Europska unija i sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a proveden je od strane Foruma za slobodu odgoja uz partnerstvo Mreže centara za obrazovne politike, Agencije lokalne demokracije (ALD) Sisak, ALD Osijek i INFO Zone.

Cilj ovog projekta je bio istražiti oblike sitne korupcije i neetičnog ponašanja u srednjim školama u ove tri županije i Gradu Zagrebu.

Uvodni govor održala je Paula Raužan, predsjednica ALD-a Sisak, dok je Mario Bajkuša iz Foruma za slobodu odgoja predstavio projektne aktivnosti, a Esad Bratović rezultate istraživanja.

Rezultati istraživanja su pokazali da slučajevi sitne korupcije i neetičnog ponašanja u hrvatskim srednjim školama postoje, najčešće u vidu drugačijeg tretiranja učenika, darivanja nastavnika, pritiska na nastavnike s ciljem povisivanja ocjena, “preporuka” privatnih instrukcija kod kolegica i kolega iz istog predmeta, netransparentnog upisivanja djece i zapošljavanja nastavnika, povjeravanja administrativnih i privatnih poslova učenicima te opravdavanja izostanka učenika s nastave od strane roditelja kada razlozi za opravdanje ne postoje.

Svi sudionici srednjoškolskog sustava (nastavnici, ravnatelji, roditelji i učenici) upoznati su s navedenim oblicima koruptivnog i neetičnog ponašanja, dok samo neznatan broj ispitanika odluči takve slučajeve i prijaviti. Većina nastavnika, ravnatelja i roditelja vjeruje da uzroci korupcije u srednjim školama počivaju u samom društvu i da je korupcija u njemu ukorijenjena.

Najvjerojatnije objašnjenje za ovaj zaključak roditeljski je strah da će, prijave li korupciju, njihova djeca trpjeti neželjene posljedice.

 

Preporuke

Obzirom da je istraživanje pokazalo postojanje neetičnog i koruptivnog ponašanja u hrvatskim srednjim školama, preporučuje se provođenje dubinskog istraživanja ovog problema na reprezentativnom nacionalnom uzorku, kako bi se prikupili detaljni podaci na ovu temu.

Nadalje, preporučuje se evaluacija pravilnika o školstvu, kako bi se procijenila i kritički ispitala njegova primjena, budući da trenutno istraživanje pokazuje nesklad između propisanih pravila i prakse u upravljanju školom.

Bilo bi poželjno osnovati udrugu nastavnika posvećenu konsolidaciji nastavničkog zanimanja i digniteta te postavljanju standarda u nastavničkom zanimanju. Takva bi se udruga u prvom redu bavila profesionalnim (stručnim) aspektima podučavanja te bi tomu obučavala nastavnike.

Što se sustava tiče, potrebno je nastaviti s informatizacijom školskog procesa  (upis, markiranje i odsutnost, sustav ocjenjivanja itd.) kako bi se postigla nastavnička autonomija i neovisnost, te smanjila mogućnost za manipulaciju i otklonilo od nastavnika pritisak za povisivanje ocjena ili opravdavanje izostanaka, koji prema rezultatima ovog istraživanja trpe.

Također, u škole bi kao obavezan predmet trebalo uvesti građanski odgoj. Građanski odgoj bi učenike učio vrijednostima s pomoću kojih bi prepoznali koruptivno i neetično ponašanje te stekli potrebne vještine kojima bi takvo ponašanje spriječili ili mu se oduprli u školi i društvu.

Preporuka je i da u školama postoji obavezni etički kodeks, u kojem bi koruptivno i neetično ponašanje trebali biti posebno obrađeni, a s kodeksom bi trebali biti upoznati svi: učenici, nastavnici, roditelji i ravnatelji.

Prilog o projektu Obrazovanje protiv korupcije i istraživanju o neetičnom ponašanju i sitnoj korupciji u srednjim školama možete pogledati u videu u nastavku teksta.