U fokusu

Let Girl Learn

Globalna inicijativa za obrazovanje djevojaka diljem svijeta

Globalna inicijativa za obrazovanje djevojaka diljem svijeta

Administracija američkog predsjednika Obame najavila je proširenje napora za pomoć adolescenticama diljem svijeta kako bi započele i završile školovanje putem inicijative Let Girls Learn.

Inicijativa će se temeljiti na ulaganjima koja je Amerika već učinila u globalnom osnovnom obrazovanju i proširiti ih kako bi se pomoglo adolescenticama da završe započeto školovanje. Michelle Obama surađivat će s Mirovnim snagama u provođenju inicijative, kroz regrutiranje i treniranje oko 650 novih volontera i volonterki koji/e će biti fokusirani/e na dostupnost obrazovanja za adolescentice. Volonterski rad sastojat će se od razgovora u zajednicama kako bi se saznalo što djevojke sprječava u školovanju, rada s liderima/cama, roditeljima i samim djevojkama kako bi se pronašao način da se te barijere ukinu.

Kada je djevojkama dostupno obrazovanje, to znatno poboljšava kvalitetu njihova vlastitog života, kao i standard u njihovim zajednicama. No ipak, 62 milijuna djevojaka diljem svijeta se ne školuje, a napadi na one koje se školuju u neprestanom su porastu. Upravo iz tih razloga, obrazovanje djevojčica se mora nametnuti kao problem ljudskih prava u globalnom okruženju, a brojne nacije poduzimaju korake kako bi omogućile djevojkama pristup učionicama.

Girls Learn International (GLI), program Feminist Majority Foundationa, educira američke učenike i učenice o globalnom pokretu za pravo djevojaka na obrazovanje. Program povezuje srednje škole u Americi s partnerskim školama u 11 zemalja gdje djevojke još uvijek zaostaju za dječacima po pitanju obrazovanja i malo je vjerojatno da će ostati u školi nakon osnovne razine. Otvarajući komunikaciju između učenika i učenica i upravljanjem programima razmjene, GLI njeguje kulturalno razumijevanje i potiče aktivizam za ženska prava diljem svijeta.