U fokusu

Umjetnost u službi feminizma

Njemačka umjetnica porukama na ulošcima protestira protiv silovanja

Njemačka umjetnica porukama na ulošcima protestira protiv silovanja

Prošle je godine korisnica Twittera @cutequeer96 upitala jednostavno pitanje: “Što bi bilo kada bi muškarci bili zgroženi silovanjem kako su zgroženi menstruacijom?“. Njen je tweet postao viralan i pokrenuo globalnu raspravu o kulturi silovanja i stavovima prema ženama. U Karlsruheu, gradu u južnozapadnoj Njemačkoj, inspirirao je i zanimljiv projekt: protestnu umjetnost na ulošcima.

{slika}

Njemačka umjetnica Elonë lijepi uloške po cijelom gradu, ponavljajući poruke poput ove na spomenutom tweetu i njima slične. Elonëina poruka proširila se cijelim svijetom nakon što su se pojavile prve slike, osobito na Tumblru, gdje su je ljudi ili u potpunosti popljuvali ili joj iskazali podršku.

“Bilo je hejtera/ica koji me nazivaju mrziteljicom muškaraca, no zaista to nisam. Feminizam za mene znači jednakost. Ne čitam sve što se pojavljuje na internetu jer nisam ovo napravila kako bi postala slavna nego kako bi osvijestila ljude i pokazala da je seksizam svakodnevni problem.”

Navodi da je poljepila oko 40 uložaka diljem grada, no razmišlja o tome da i proširi projekt. “Napravit ću to tajno”, kaže, “jedino što mogu reći jest da ću to napraviti. I želim da svi to naprave ako žele!” Sve što trebate učiniti jest objaviti sliku s hashtagom #padsagainstsexism.

Njen je rad bio podjednako slavljen i kritiziran. Neki/e govore kako uzaludno troši uloške koje je mogla podijeliti beskućnicama, drugi/e smatraju da koristi projekt u dobre svrhe. Zašto ne bi moglo biti oboje istovremeno? Ako spajanje menstruacije i silovanja izvodi javnost iz njihove zone komfora, nije li to definicija uspješnog umjetničkog projekta?