U fokusu

PRESS KONFERENCIJA U KINU EUROPA

Predstavljen program 25. izdanja Animafesta

Predstavljen program 25. izdanja Animafesta

U dvorani Muller kina Europe održana je konferencija za novinare povodom 25.izdanja Svjetskog festivala animiranog filmaAnimafesta Zagreb koji će se održati od 9. do 14. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i  Cineplexx Kaptol. O programu koji će prvi put sadržavati kratkometražno i dugometražno izdanje govorili su producentica Vjera Matković, umjetnički ravnatelj  Animafesta Zagreb Danijel Šuljić, te članice selekcijskih komisija Ivana Bošnjak i Petra Zlonoga koja je ujedno i autorica ovogodišnje festivalske špice i ilustracije.

 “Ova godina je značajna prekretnica za Animafest, jer po prvi puta spajamo dugometražno i kratkometražno izdanje. Prethodno su se ta dva izdanja izmjenjivala u bijenalnom ritmu, a od ovogodišnjeg izdanja prvi puta ćemo na jednogodišnjoj razini predstavljati svjetsku produkciju i kratkometražne i dugometražne animacije. To nam je uistinu veliki preokret, a odluku smo nakon duga niza godina donijeli iz razloga jer se svjetska produkcija animacije značajno povećala. Još jedan dodatni i vrlo važan razlog je da smo htjeli da se Animafest dodatno razvija i sačuvati njegovu konkurentnost na međunarodnim festivalima”, objasnila je u uvodu Vjera Matković.

O značajnom povećanju produkcije možda najbolje svjedoče ovogodišnje brojke koje su pokazale veliki interes za sudjelovanjem na jednom od vodećih svjetskih festivala. Ove godine je primljeno 1605 filmova iz 77 zemalja, a iznenađuje broj prijavljenih dugometražnih filmova koji doseže brojku od 83 prijavljena filma. Za sveukupne natjecateljske programe odabrano je 177 filmova iz 40 zemalja, a ono što nova festivalska struktura donosi je natjecanje dugometražnog filma i pet kategorija natjecanja kratkometražnog filma.

“Natjecanje kratkometražnih filmova i dalje ostaje naš centralni natjecateljski program i biti će u najbolje terminima u kinu Europa. Spomenuo bih par imena koji dolaze na ovogodišnji Animafest, od starih majstora kao što su to dobitnici Animafestove nagrade za životno djelo Paul Driessen i Priit Pärn, do domaćih autora Zagrebačke škole animiranog filma Zlatka Boureka i Pavla Štalera. Tu su i brojni mladi autori koji dolaze iz raznih studija animacije, a u Zagrebu ćemo imati prilike vidjeti njihov talent, kao i stalni gosti Animafesta Andreas Hykade, Theodor Ushev i Torill Kove, konkurentica za ovogodišnji Oscar”, rekao je Danijel Šuljić.

Na popisu filmova koje ne treba propustiti Danijel Šuljić i Petra Zlonoga našli su se The Master, remek-djelo estonskog majstora lutka-animacije Riha Unta, film Suleima, aktivistički uradak sirijskog redatelja Jalala Maghouta, te Eager,  “plesni” film Amerikanke Allison Schulnik, kao i tragična kratka priča u tehnici pijeska na staklu autora Zepe Cezara Diaza Melendeza. Spomenuli su i tri hrvatska filma, Levitaciju Marka Meštrovića, zatim estonsko-hrvatsko-dansku koprodukciju simpatične stilizacije Life with Herman H. Rott autorice Chintis Lundgren, te WienerBlut Zlatka Boureka i Pavla Štaltera, koji tematizira progon Židova u Drugom svjetskom ratu.

Nagradu za životno djelo 2015. Vijeće Animafesta dodijelilo je Michelu Ocelotu, velikanu animiranog filma te dvostrukom laureatu Animafesta. On će nagradu osobno primiti na otvorenju festivala, a njegovi će radovi biti predstavljeni u programu Majstori animacije. Ovogodišnji tematski program vezan je uz obilježavanje 150. godišnjice izdavanja slavne knjige Lewisa Carrolla, stoga će Alisa u zemlji čudesa biti tematska okosnica filmskog  i popratnog programa. Zanimljivi program očekuje se i u natjecanju filmova za djecu, koje je prilagođeno raznim dobnim skupinama, te odabrano uz pomoć medijska pedagoginje Martine Peštaj.

Osim filmskog, neizostavna su i popratna događanja Animafesta koja ove godine najavljuju drugo izdanje Međunarodnog znanstvenog skupa o animiranom filmu Animafest Scanner , projekt Animation goes MSU!, izložbe u galeriji ULUPUH), u svijetu videoigara te u javnom prostoru, putem evenata i AV performansa.