U fokusu

Parlamentarni izbori 2015.

U Finskoj manje zastupnica u parlamentu

U Finskoj manje zastupnica u parlamentu

Prošlu nedjelju, 19. travnja 2015. godine, održani su parlamentarni izbori u Finskoj.

Pobjedu je odnijela Stranka centra Juhe Sipila koja je osvojila 21,1 posto glasova, odnosno 49 zastupničkih mandata od ukupno 200. Na drugom mjestu se našla Finska stranka koja je osvojila 38 mandata, dok je na trećem mjestu Nacionalna koalicija desnog centra, koju je okupio trenutni premijer Alexander Stubb s 37 mandata. Socijaldemokratska partija našla se na četvrtom mjestu s 34 osvojena mandata, dok je na petom mjestu Zelena liga s 15 mandata.

Stranka centra, kao i Finska stranka oštro se protivi ulasku Finske u NATO savez. Također, obje stranke su protivnice politike Europske unije, što bi moglo zakomplicirati odnose s EU, jer se protive spašavanju i žele izbaciti Grčku iz eurozone.

S druge strane, rezultati izbora bi se mogli svidjeti vlastima u Rusiji jer se ne moraju, bar za sada, brinuti o novoj potencijalnoj NATO članici na svojim granicama.

Dodajmo tome da su većinu kandidata na ovim izborima činili muškarci. Ukupno je bilo 1301 kandidat i 845 kandidatkinja. U odnosu na prošle parlamentarne izbore broj kandidatkinja porastao je tek za 0,4 posto, s tim da je udio kandidatkinja pao najviše u Finskoj stanci (za 1,4 posto), dok je porastao u Zelenoj ligi (4,5 posto). Ukupni broj zastupnica u finskom parlamentu u ovom sazivu tako će biti smanjen za tri zastupnice, odnosno s 85 na 82.

I na kraju, spomenimo kako je pobjednik ovogodišnjih finskih parlamentarnih izbora i ujedno novi finski premijer Juha Sipila, 53-godišnji IT milijunaš obećao otvoriti 200.000 novih radnih mjesta u privatnom sektoru u idućih 10 godina.