U fokusu

5:4 za bračnu jednakost!

Pravo na brak početak je borbe, a ne njezin kraj!

Pravo na brak početak je borbe, a ne njezin kraj!

Američki je Vrhovni sud danas donio odluku o legalizaciji istospolnih brakova u svim saveznim državama, što je obilježilo višedesetljetnu borbu LGBT aktivista i aktivistkinja za bračnu jednakost.

Do ove povijesne odluke, 37 saveznih država, zajedno s okrugom Columbia, već je podržalo bračnu jednakost, dok je preostalih 13 država zabranjivalo istospolne brakove. Ovom odlukom, u ni jednoj američkoj državi više nema (pravnih) prepreka za sklapanje braka, bez obzira na seksualnu orijentaciju.

Odluka je donesena s pet glasova za i četiri glasa protiv, pri čemu je glas suca Anthonyja Kennedyja bio presudan.

“Vrijeme iz kojeg institucija braka steže potvrđuje njegovu važnost, no on ne može stajati u izolaciji, odvojen od promjena u društvu i pravu”, napisao je Kennedy, a prenio npr.org. U mišljenju većine iznosi povijest ideje o braku, kako se mijenjala zajedno s promjenama u položaju i pravnom statusu žena. Uspoređujući te promjene s evolucijom društvene prihvaćenosti LGBT zajednice, Kennedy je napomenuo da se njihova ljubav i zajedništvo dugo vremena morala prešućivati. “Priroda nepravde proizlazi iz toga što je često nismo svjesni u naše doba”, zaključio je.

Iako u ovom trentku milijuni ljudi u Americi slave tijesnu pobjedu osvojenu na Vrhovnom sudu, vrijedi podsjetiti kako je ovakav ishod zapravo početak, a nikako kraj borbe za prava LGBT osoba.

Bračna jednakost za lezbijke i gejeve koji žive u jednoj od saveznih država zasigurno neće učiniti sve njihove sugrađane i sugrađanke jednako sretnima. Zbog toga se u narednih nekoliko dana, tjedana, ali vrlo vjerojatno i godina može očekivati snažan pokušaj uzvraćanja udarca.

Ostvarivanje bračne jednakosti za jedan dio LGBT zajednice trebao bi služiti prvenstveno kao poticaj i dokaz da je moguće zajedničkim djelovanjem, snažnom organizacijom i ustrajnošću u borbi za ostvarivanje prava postići rezultate. Oni koji su jedan dio svojih prava ostvarili sada imaju dužnost pokazati solidarnost s onima koji na ostvarivanje svojih prava još uvijek čekaju.

Razina homofobije u Sjedinjenim Američkim Državama i dalje je na visokoj razini, baš kao što je to slučaj i s transfobijom.

{slika}

Razloga za slavlje zasigurno ima mnogo, a među njima se nalazi i onaj da sada, aktivisti i aktivistkinje, građani i građanke, ali i oni koji taj status tek pokušavaju ostvariti, imaju slobodnije ruke baviti se i drugim važnim pitanjima za LGBT zajednicu.