U fokusu

#OXI

‘Ovaj referendum beskrajno je važan jer danas oni, a sutra mi’

‘Ovaj referendum beskrajno je važan jer danas oni, a sutra mi’

Libela.org

Danas je na najprije na Trgu Europe, a potom i na zagrebačkom Cvjetnom trgu, održana akcija nazvana “Ulični referendum podrške građanima i građankama Grčke” kojom su organizatori i organizatorice željele izraziti solidarnost s, kako su rekle, grčkim narodom na ovaj za njih izuzetno važan dan.

Naime, danas se u Grčkoj, kao što smo već pisale, odvija referendum na kojem će građanke i građani Grčke odlučiti jesu li za prihvaćanje mjera štednje, koje su uvjet od strane međunarodnih kreditora kako bi Grčka dobila novi paket pomoći, ili su protiv daljnjih mjera štednje.

Jedan od organizatora, Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, objasnio je za Libelu zašto je bilo važno organizirati ovu akciju podrške:

“Želimo podržati grčki referendum jer su europski birokrati doveli u pitanje održavanje demokratskog standarda. Ovaj je referendum beskrajno važan jer ako grčki otpor bude slomljen, posljedice će se osjetiti i na našim leđima.”

{slika}

Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije rekla je kako se za nju ovo pitanje ne tiče samo Grčke, već postavljanja prema ‘politikama rezanja’ kao odgovoru na krizu i u Španjolskoj, Portugalu, a u konačnici, i u Hrvatskoj.

“Ta je politika pokazala da samo produbljuje krizu, odnosno, što su mjere rezanja bile jače, to je i kriza bila jača. Grčki BDP je od početka prihvaćanja mjera Trojke pao za 25 posto. Ekonomski pokazatelji upućuju na to da je to krivo te da je ustrajanje Trojke (Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond op.a.) zapravo namjerno guranje Grčke u propast.”, rekla je Benčić.

Sandra Benčić posebno je naglasila kako ovo što se danas odvija u Grčkoj zapravo uopće nije izbor. “Biraju između dva zla do kojih ih je dovela Trojka svojih ultimatumima”, rekla je.

Marina Škrabalo iz GONG-a na pitanje zašto ona na uličnom referendumu zaokružuje NE odgovorila je da je to zato što “trebamo jasno reći da je nedopustivo osuđivati bilo koju Vladu i narod koji na demokratski način želi odlučiti kako se nositi sa krizom”.

“Brojni mediji i političke elite ovaj referendum nazivaju antidemokratskim što nije točno. Radikalna politika rezanja proračuna donosi stalno iste rezultate – uništava kvalitetu života, uništava sigurnost i ljudsko dostojanstvo. Manjak invovativnosti donositelja i donositeljica odluka ne može se prelamati na leđima građana i građanki”, rekla je Marina Škrabalo za Libelu.

Jedna od prolaznica koja je odlučila pružiti podršku Grcima i Grkinjama rekla je sljedeće:

“Uvijek bih zaokružila ne jer mislim da građani i građanke nisu krivi za loše odluke političkih elita. Njihove greške sada bi trebao platiti narod, a tome kažem ne”, rekla nam je Lovorka.

Na sličnom tragu bila je i još jedna slučajna prolaznica koja je svoje ne obrazložila ovako:

“Da se Hrvatska nalazi u ovakvoj situaciji, zaokružila bih ne. Zašto onda Grci i Grkinje ne bi imale to pravo”, rekla nam je Lorena.

Sudeći prema rezultatima izlaznih anketa čiji se rezultati objavljuju na brojnim svjetskim medijima, veći broj građana i građanki zaokružio je NE. U Grčkoj deset milijuna glasača i glasačica danas odlučuje o svojoj sudbini, a konačni rezultati trebali bi biti poznati neposredno nakon zatvaranja birališta oko 19 sati.

{slika}

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.