U fokusu

Hell no, Zagreb!

Nakon reakcije Libele, seksistički letci povlače se iz distribucije!

Nakon reakcije Libele, seksistički letci povlače se iz distribucije!

Facebook Hello Zagreb

Turistički letci koji uz gastroponudu i zanimljive lokacije turistima i turistkinjama daju uvid u seksizam na hrvatski način povlače se iz distribucije nakon reagiranja na Libeli!

Letci koji bi se mogli zvati Hello, ovdje seksizam turiste i turistkinje, naime, uče kako pravilno izgovoriti  rečenice koje bi im mogle biti korisne u posjetu Hrvatskoj. 

Primjerice, od ključne je važnosti znati reći – “Take your clothes off, I won’t hurt you”=”Skin-ee seh, neh-choo tea neesh-tah” ili “Crazy bitch” = “Loo – dah koo – ya”.

Od turističkih letaka Hello Zagreb, najprije se ogradila Turistička zajednica grada Zagreba nazivajući  letke neprimjerenima, a potom je uslijedila i reakcija iz tvrtke Darrer d.o.o. koja je sporne letke i kreirala.

Na Libelinu zamolbu za komentiranjem i upit hoće li zbog brojnih negativnih reakcija čitatelja i čitateljica Libele razmisliti o prekidanju daljnje distribucije letaka Sven Darrer odgovorio nam je sljedeće:

Letak više nije u distribuciji jer je vašim i objavama drugih medija izgubio svoju prvotnu svrhu, a ta je pružiti turistima pregled ugostiteljske ponude grada Zagreba, smještaja u gradu Zagrebu, atrakcija, muzeja, kulturnih događanja i sl., a uz dodatak smiješnog rječnika hrvatskog mladenačkog žargona.”

Gospodin Darrer objasnio nam je i kako je ‘dodatak rječnika hrvatskog mladenačkog žargona’ napisan iz navedenih razloga:

Svrha fonetskog rječnika je bila nasmijati mlade turiste “lošim” izrazima za upucavanje. Namjera nije bila pružiti seksističke izraze koje će itko shvatiti ozbiljno i primjeniti. Rječnik je izrađen po uzoru na druge europske vodiče i njihove rječnike za mlade.”

Na kraju, gospodin Darrer dodaje kako se “ispričava svima koje je njihov letak uvrijedio te ponavlja kako se svi dostupni letci povlače iz javnosti“.

Isprika i povlačenje letaka iz distribucije hvalevrijedan je potez, no baš kao i mnogo puta do sada, ponovno napominjemo – ne samo da seksizam nije smiješan, on je i izuzetno opasan. Njegove posljedice su stvarne i ovdje i kada se koriste “u drugim europskim vodičima”.

Zahvaljujemo svim čitateljicama i čitateljima koje su dijeljenjem ovog teksta sudjelovale u uklanjanju letaka koji promoviraju seksizam jer male pobjede puno znače.