U fokusu

Što su izbori bez seksizma?

I za stranku ZA GRAD seksizam je duhovit

I za stranku ZA GRAD seksizam je duhovit

Od kada je snimkom poslanice predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obznanila kako će se parlamentarni izbori održati 8.  studenog, bilo nam je jasno da će snaga naših želudaca biti testirana većim intenzitetom, nego što je to inače slučaj minimalno narednih mjesec dana.

No, današnji poziv medijima da se stranci ZA GRAD pridružimo u ‘pokazivanju muda’ i konferenciji za medije na kojoj će Iva Kvakić, supredsjednica navedene stranke i nositeljica liste u 1. izbornoj jedinici najaviti službeni početak kampanje ZA GRAD, zaista nas je šokirao.

Naime ‘pokazivanje muda’ i konferencija za medije, koja će biti održana sutra u 11 sati ispred Hrvatskog Sabora poručuje nam, pretpostavljamo, da za ‘mijenjanje politike i poticanje aktivnog sudjelovanja građana u političkom odlučivanju’ treba imati muda.

Riječ kojom se takva izjava opisuje je – seksizam.

Čini se da stranci ZA GRAD, unatoč tomu što će na svojim listama imati zip sistem (baš kao i na prošlim lokalnim izborima) i unatoč tome što tvrde kako zagovaraju rodnu ravnopravnost, definicija seksizma nije baš najjasnija. U najmanju ruku, jasno im je i smeta im osim kada ga i sami koriste – jer, kao što znamo, jedan od najčešćih pokušaja opravdavanja seksizma jest nazivanje istoga humorom (ponekad lošim, ali eto…) ili konstatiranjem kako ‘seksizam prodaje’.

Domišljatost i provokativnost, inače prisutna stranka ZA GRAD uspjela je prokockati i prije same kampanje. Štoviše, učinili/e su to već u najavi iste.

Kristina Lauš iz medijskog tima predizborne kampanje stranke ZA GRAD rekla je za Libelu.org da je ‘ideja [kampanje] proizašla iz toga da se građani suprotstave lošoj politici’.

“Igrali smo se sa simbolikom riječi – taj se izraz inače koristi za hrabrost. Imali smo čak i opciju ‘Pokaži sise!'”, kaže nam Kristina Lauš. “Upotrijebili smo ovaj izraz jer se češće koristi. Postoji mogućnost da koristimo i natpis ‘Pokaži sise'”, dodaje Lauš.

Na pitanje misli li da je ovakva kampanja seksistička, a da je jedini razlog zašto izraz ‘pokaži muda’ simbolizira hrabrost zapravo činjenica da je seksizam u RH tradicija, Kristina Lauš odgovorila nam je negativno.

Ovaj slučaj pokazuje kako je seksizam duboko ukorijenjen te da ga ni progresivni politički akteri i akterice ne prepoznaju već ga samo nekritički reproduciraju. Dok god se novi, samoprozvani progresivni akteri/ce na sceni budu koristili/e retorikama starodržaca ovog našeg političkog ringa i ne propituju ‘mudrace i madrace’, politika i izbori će i dalje biti muška zatvorena igra u koju se žene mogu rijetko provući i to isključivo igrajući po patrijarhalnim pravilima.

{slika}

Zahvalnost bismo valjda trebale osjećati zbog toga što na pozivu nije stajalo nešto poput: Izađi na izbore, ne budi pička.