U fokusu

Nakon Else, stiže Moana

Disneyjeve junakinje nove generacije

Disneyjeve junakinje nove generacije

Za 14-godišnju djevojku s Havaja, Auli’i Cravalho, ostvarit će se dječji san da postane Disneyjeva princeza, i to princeza “nove generacije“. Walt Disney Animation Studios objavio je video na svom Youtube kanalu na kojem najavljuje Cravalho kao vodeći glas u nadolazećem animiranom filmu, kao dio nastojanja kompanije da proširi svoju publiku uključivanjem većeg broja različitih glavnih uloga.

Riječ je o Disneyjevom animiranom filmu Moana, priči o mladoj ženi koja kreće na put do mističnog otoka, kojeg su njeni davni preci pokušali popuniti prije dvije tisuće godina. Cravalho ima glavnu ulogu uz Dwaynea Johnsona koji glas daje Mauiu, nadnaravnom biću koji se pridružuje Moani na putovanju.

Preokret prema zastupanju različitih ženskih glavnih uloga najavljen je na konferenciji za medije koju je u svibnju ove godine održao glavni kreativni direktor Disneyja i Pixara, John Lasseter, najavljujući da će se kompanija usredotočiti na žene i manjine u novim filmovima. Većina Disneyjevih princeza dosada su bile bjelkinje. “Vrlo nam je važno da u ulogama imamo žene i etničke manjine”, rekao je Lasseter na konferenciji. “Važnost toga je jako porasla tijekom vremena. Kao što ćete moći vidjeti u budućim filmovima, zaista na to obraćamo pozornost”.

“Moana je odlična likinja”, rekla je Cravalho. “Hrabra je, snažna, zna što želi i nije je strah doći do toga, i mislim da je to nešto s čim se i sama mogu poistovjetiti. Jednostavno volim vidjeti kako napreduje u ovom predivnom filmu i raste kao osoba, usput pomažući svojoj kulturi”.