U fokusu

STOP MALTRETIRANJU

Uvedena zabrana protestiranja u krugu od 150 metara od klinika za pobačaje

Uvedena zabrana protestiranja u krugu od 150 metara od klinika za pobačaje

Zabrana protestiranja u krugu od 150 metara od klinika za pobačaje postala je zakon u državi Victoriji u Australiji nakon što je Gornji dom većinski glasovao u korist zakona. Zakon, kojim se snimanje ljudi bez njihovog dopuštenja ili blokiranje pristupa putevima, cestama i vozilima unutar zone oko klinika za pobačaje, bolnica i drugih zdravstvenih centara koji nude uslugu prekida trudnoće, podržan je s 31 glasom za u petak prijepodne.

“Žene imaju pravo na medicinsku privatnost i pristup legalnim, zdravstvenim uslugama bez da ih se pritom maltretira ili zastrašuje”, rekla je ministrica zdravstva Jill Hennessy.

Aktivistkinje za žensko zdravlje pozdravile su ovu odluku: “Zahvaljujući ovom zakonu, žene koje donose intimne i često teške zdravstvene odluke vezane uz trudnoću mogu očekivati jednak stupanj privatnosti, sigurnosti i dostojanstva kojeg imaju svi građani i građanke u donošenju odluka koje se tiču vlastitog zdravlja”, navodi Rita Butera, glavna direktorica organizacije Women’s Health Victoria.

Zakon je prva predstavila zastupnica Sex Partyja, Fiona Patten, prije nego što ga je podržala Vlada.

O zakonu se glasovalo tijekom četvrtka navečer, no tada je zapeo na razini odbora jer su protivnici/ce zakona zahtijevali detalje o pravnim pitanjima, što se pretvorilo u maratonsku parlamentarnu debatu.