U fokusu

DISKRIMINIRAJUĆE NOMINACIJE

Oscari su ove godine izuzetno ‘bijeli’, Akademija mijenja pravila

Oscari su ove godine izuzetno ‘bijeli’, Akademija mijenja pravila

Twitter

Od trenutka objave nominacija za ovogodišnje Oscare, rasprave o nominiranima ne prestaju. Iako Akademija nikad nije bila poznata po raznolikosti, ove godine, čak i više nego prethodnih, popis je vrlo “bijel”, a društvenim mrežama ponovno je zavladao hashtag #OscarsSoWhite (Oscari tako bijeli ). 

Iako je meksički redatelj Alejandro González Iñárritu pomeo nominacije s Povratnikom, njegov film je zaradio nominacije samo za bijele glumce. Niti jedan glumac ili glumica druge boje kože nisu nominirani niti u jednoj od četiri glumačke kategorije.

Članovi Akademije, uglavnom muškarci, točnije bijelci iznad 60 godina, također su odlučili da su samo muškarci dobri redatelji (niti jedana žena nije nominirana) i da su nominacije za najbolji film zaslužili samo filmovi o bijelcima.  Odgovor na kritike o nominacijama, poneki članovi Akademije pravdali su “nedovoljno snažnim i dobrim ulogama” glumaca i glumica koje pripadaju manjinama, ali kad se pogleda neke od filmova koji su zakinuti, teško je prihvatiti takav odgovor. Beasts of no nation , Straight outta Compton, Tangerine, Creed, Concussion, Sicario filmovi su koje je Akademija odlučila ignorirati ili nominirati samo bijelce koji su bili dio filma.

U Straight Outta Compton, filmu o rap grupi N.W.A. u kojem gotovo cijelu glumačku postavu čine Afroamerikanci, zajedno s redateljem, jedina nominacija za film bila je za scenarij (dva bijelca). Idris Elba je po mnogim kritičarima odigrao životnu ulogu u Beasts of no nation, ali film nije nominiran niti u jednoj kategoriji. Boksački film Creed, koji je pokupio simpatije i publike i kritike, a čiji su redatelji i glavni glumac također Afroamerikanci, nominiran je samo u kategoriji sporedne muške uloge, koju igra Sylvester Stalone.

Nastale su mnoge teorije, među ostalima i ona da kada se radi o filmovima s kulturno različitim glumcima, Akademija nagrađuje i priznaje samo one u kojima se njihovi likovi nalaze u podređenom položaju i ulogama kao što su robovi, sluškinje, pokvareni policajci, ovisnici o drogama ( npr. film 12 godina ropstva, The Help i Precisous). Ironično je da je Cheryl  Boone Isaacs, predsjednica  Akademije i Afroamerikanka, bila zadužena nadgledati  dvije najneraznolikije dodjele zadnjih nekoliko desetljeća, a voditelj dodjele bit će Chris Rock od kojeg se očekuju oštre kritike i šale na račun “bijele” filmske industrije tokom dodjele.

Nakon dva tjedna dana neprekidnih kritika, članovi odbora Akademije bili su prisiljeni uvesti određene promjene. Pravilo o doživotnom članstvu je izmijenjeno – sada će svaki novi član imati pravo na glasovanje 10 godina te će mu se nakon tog roka status obnoviti ako je bio aktivan u filmskoj industriji tokom tog desetljeća, a doživotno članstvo mogu dobiti nominacijom, osvojenim Oscarom ili nakon što im desetogodišnje članstvo bude obnovljeno tri puta. Ova pravila će se primjenjivati i na dosadašnje članove. Ako se kriteriji ne ispune, status člana ide u vrstu mirovanja i član ne može više glasati, ali uživa ostale pogodnosti. Također se namjerava provesti globalna kampanja u kojem će se regrutirati novi članovi i članice kako bi sastav bio što raznolikiji.

Iako je razgovor o ovogodišnjim Oscarima počeo vrlo negativno, ta loša situacija ipak je stvorila pritisak na Akademiju i potaknula glasniju raspravu o rasnoj i rodnoj diskriminaciji u medijima te napokon pokrenula neke promjene u svijetu filma.