U fokusu

Seksistička izjava

Berlusconi trudnoj kandidatkinji rekao da ne može biti majka i gradonačelnica

Berlusconi trudnoj kandidatkinji rekao da ne može biti majka i gradonačelnica

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi izazvao je oštre kritike sa svih strana političkog spektra u zemlji u kojoj se mnogi žale na rašireni seksizam, nakon što je izjavio da posao gradonačelnika/ce Rima nije za majke.

“Jasno je svima da majka ne može raditi taj posao”, rekao je Berlusconi, misleći pri tome na Giorgiu Meloni, kandidatkinju za gradonačelnicu Rima, koja je u drugom stanju.

“Svima je jasno da se jedna majka ne može posvetiti poslu, a ovo će biti užasan posao jer je Rim u katastrofalnom stanju”, rekao je talijanski multimilijarder na radiju RAI.

Kandidatkinja za gradonačelnicu Milana Maria Elena Boschi iz desničarske stranke Talijanska braća, povukla se iz utrke zbog neumjesnih kritika na račun njezina izgleda i težine.

“Kada će netko muškog kandidata tražiti da se povuče jer nije fotogeničan ili zato što mora biti otac”, napisala je Boschi na Twitteru.

{slika}

Zastupnik Demokratske stranke Titti Di Salvo rekao je: “Ovo je čisti patrijarhalni mačizam koji ženama određuje čime bi se trebale baviti. To pokazuje da smo još uvijek u srednjem vijeku”.

Nejednakost spolova u Italiji vidi se u podacima o zaposlenima koji pokazuju da radi manje od polovice radno sposobnih žena, 18 posto manje od muškaraca.

Nezaposlenost žena druga je najveća među članicama EU-a, nakon Grčke, objavio je Eurostat.