U fokusu

Solidarno za Subversive – sudjeluj u crowdfunding kampanji!

Solidarno za Subversive – sudjeluj u crowdfunding kampanji!

Subversive Festival Screenshoot

Subversive Festival okupit će od 1. do 16. svibnja u Zagrebu više od sto intelektualaca, znanstvenika, umjetnika, filmaša i aktivista oko teme “Politike prijateljstva” te prikazati pedesetak filmova, no zbog smanjenja sredstava za svoje deveto izdanje pokrenuo je crowdfunding kampanju.

 “Subversive festival nema sponzore i realizacija mu ovisi o sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture koja su ove godine uslijed promjene političke paradigme drastično srezana, što znači da nam je u pitanje dovedena vidljivost, održivost i kontinuitet“, ističu organizatori festivala.

Kako bi “mogli nastaviti s tom platformom koja okuplja i potiče različitost, aktivizam i kritičko mišljenje” festival poziva sve pojedince, udruge, zadruge, inicijative, političke i aktivističke organizacije da im pomognu u prikupljanju novčanih sredstava, putem crowdfunding kampanje, koju su pokrenuli 25. travnja. Kampanju podržite ovdje.

 “Nikad se nećemo predati jer duboko vjerujemo u moć slobode i kreativnosti u iznenadno događanje istine iz ispunjenja Badiouovih generičkih uvjeta, a to su matem, poem, politička invencija i ljubav. Njihovo zajedničko pojavljivanje obvezuje na još jedan korak, na još jednu riječ, na još jednu gestu sve do kraja sebe sama, do kraja neoliberalnog barbarizma, do kraja fašizacije društva, do kraja političkog katolicizma, do kraja nesreće. Stvarajmo slobodu zajedno!”, poručuju s festivala.

Program će, napominju, ipak zadržati standardnu strukturu, uz pomoć i suradnju, među ostalim, Centra za mirovne studije (CMS), Instituta za političku ekologiju (IPE), Centra za ženske studije (CŽS), Friedrich Ebert Stiftunga (FES), Združene levica iz Slovenije, francuskog i talijanskog instituta za kulturu te drugih.

Filmski i teorijski dio o gorućim pitanjima današnjice

U fokusu festivala bit će, najavljeno je, novi ekonomski modeli, antifašističke borbe, budućnost ljevice, sindikalne politike i prostori političke borbe, problemi energetskog siromaštva i hrane, zelena ekonomija i problemi dekarbonizacije gradova u 21. stoljeću, Stop TTIP-u, CETA-i i TISA-i, odnosi države i Crkve, rađanje globalnog svijeta.

Tradicionalno, festival je podijeljen u filmski i teorijski dio, a filmski, konferencijski i forumski program odvijat će se u kinima Europa i Tuškanac te MM centru.

Teorijski dio počinje 1. svibnja u kinu Europa, a sastoji se od Međunarodne konferencije, Subversive Foruma, Mediteranskog foruma i Škole suvremene humanistike. Ulaz na ta događanja je besplatan.

{slika}

Među ostalim, propitivat će se odnos ideologije znanstveno-tehničkog napretka, ekonomije ljudskog kapitala i etike milosrđa naspram biopolitičkog stanja “ljudi bez svojstava”, tj. pitanje može li teret izbjeglica i migranata iz Afrike, Afganistana i Bliskog istoka, uz rastući međunarodni islamski terorizam, dekonstruirati jedinstvo EU-a ili će proizvesti suprotni efekt, smanjiti razlike u stajalištima i pretvoriti EU u kozmopolitski prostor slobode i demokracije unatoč idejama nacionalne države, socijalne države i “kršćanskim temeljima europskih vrijednosti”.

Bivša glasnogovornica Haaškog suda Florence Hartmann gošća festivala

U razgovorima će sudjelovati, među ostalima, nekadašnja glasnogovornica Haaškog suda Florence Hartmann, njemački ekonomist Heiner Flassbeck, profesor s Centra za bliskoistočne studije Sveučilišta Lund Spyros Sofos, europarlamentarka Ska Keller, uz domaće i regionalne “intelektualne i aktivističke snage” poput Dragana Markovine, slovenskog sociologa i političkog aktivista Rastka Močnika, političkog filozofa Gala Kirna, povjesničarke Dubravke Stojanović, Budimira Lončara. 

Filmski festival, koji će se održati od 8. do 16. svibnja u kinima Europa i Tuškanac, donosi više od 50 filmova, među kojima će najbolji dobiti nagradu “Wild Dreamer” za najbolja postignuća u konkurenciji igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova.

Program otvara najnoviji film izraelskog sineasta i borca za ljudska prava Avija Mograbija “Između ograda” o Teatru potlačenih, sastavljenom od imigranata i tražitelja azila putem kojeg Mograbi pokušava pronaći estetsko sredstvo političke i socijalne promjene.

Uz natjecateljski, pripremljen je opsežan popratni program, među ostalim, u suradnji s Centrom za mirovne studije organizira se program “Razotkrivanje” o ulozi zviždačkog neposluha u jačanju demokracije. Održat će se i nekoliko informativnih tribina, a jedna od gošća bit će i nekadašnja glasnogovornica Haaškog suda i autorica knjige “Zviždači” Florence Hartmann.

Prikazat će se i dokumentarni filmovi Piera Paola Pasolinija, te programi Švicarski aktivistički film i Hommage, koja će podsjetiti na tri filmaša koji su umrli ove godine – na najradikalnijeg predstavnika francuskog novog vala Jacquesa Rivettea, talijanskog majstora gorke komedije Ettorea Scole i poljskog redatelja Andrzeja Żulawskog, čijim će se nagrađenim oproštajnim djelom “Kozmos” zatvoriti ovogodišnji festival.

U popratnom programu održat će se i masterclass jednog od najvažnijih predstavnika jugoslavenskog crnog vala, Karpa Godine.

Više o kampanji pronađite ovdje.