U fokusu

Opasnost u javnom prostoru

Ignoriranje slučajeva seksualnog uznemiravanja u Indiji

Ignoriranje slučajeva seksualnog uznemiravanja u Indiji

Više od polovice zločina u Mumbaiju i New Delhiju prolazi neopaženo i neprijavljeno, a policija u tim područjima odbija registrirati većinu pritužbi seksualnog napastovanja, navodi se u Commonwealth Human Rights Initiative.

Javna anketa provedena u tim gradovima pokazala je da je seksualno uznemiravanje žena treći najčešći zločin, no većina ljudi koja to nije prijavila kao razlog navodi to što ne žele zapeti u borbi s birokracijom ili nisu vjerovali/e da bi im policija pomogla. “Gotovo je nemoguće znati koliko zločina prolazi neprijavljeno zbog odbijanja policije da zaprimi pritužbu, no izgleda da je problem itekako rasprostranjen”, ističu Abhijit Sarkar i Dripto Mukhopadhyay u izvješću CHRI-a.

Zločini protiv žena nastavljaju biti iznadprosječno neprijavljivani u Indiji, navode aktivisti/kinje, unatoč nekoliko slučajeva grupnih silovanja u posljednjih nekoliko godina koji su pokrenuli prosvjede diljem zemlje i doveli do strožih kazni. U 2014. godini, prijavljeno je 337 922 zločina protiv žena, prema službenim statistikama.

CHRI je anketu proveo na više od tri tisuće kućanstava u Delhiju i 3575 kućanstava u Mumbaiju u kolovozu prošle godine te ih upitao da se prisjete svojih iskustava u posljednjih 12 mjeseci. Od anketiranih osoba, jedna na 13 osoba je prijavila slučaj seksualnog zlostavljanja u Delhiju i jedna na devet osoba u Mumbaiju.

Kao dio pokušaja da se pooštre kazne nakon fatalnog grupnog silovanja 23-godišnje djevojke u autobusu u Delhiju, odbijanje registiranja pritužbe na određene zločine protiv žena je učinjeno kaznenim djelom 2013. godine. “Iznimno je hitno da policija obrati pozornost na dugotrajne prepreke i prekršaje u registriranju zločina protiv žena”, ističe se u izvješću. Kako bi se žene potaknulo da prijavljuju takve slučajeve, NGO-ovi bi organizirali u educiranju policije o rodno osjetljivim pitanjima.