U fokusu

tražila se ostavka ministra hasanbegovića

Novinari/ke prosvjednom šetnjom protiv narušavanja medijskih sloboda

Novinari/ke prosvjednom šetnjom protiv narušavanja medijskih sloboda

HINA/ Damir SENČAR

Više od dvjesto novinara/ki u utorak se okupilo na prosvjednoh šetnji od Novinarskog doma do Ministarstva kulture gdje su prosvjedovali zbog narušavanja medijskih sloboda i tražili ostavku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

{slika}

Aktualna vlast čini sve da bi onemogućila slobodu medija i neovisnost novinarstva. Na sve što smo dosad upozoravali su se Ministarstvo kulture na čelu sa Zlatkom Hasanbegovićem, Vlada, Sabor i predsjednica države oglušili pa čak i na međunarodne apele podrške Hrvatskom novinarskom društvu. Stoga smo na ovaj Dan slobode medija odlučili mirnim prosvjedom pokazati da nećemo dopustiti da se vlast, kakva god ona bila, ponaša na ovakav način”, rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković.

{slika}

{slika}

Istaknuo je i da je zadovoljan odazovom na prosvjed i potporom HND-u, ali i da među novinarima/kama, posebno onima koji/e rade na HRT-u, vlada strah te se nisu odazvali zbog straha za egzistenciju.

{slika}

Ispred Ministarstva kulture prosvjednici/e položili su/e olovke ispred transparenta s tekstom Opće deklaracije o ljudskim pravima i člankom Ustava koji jamči slobodu medija kao simboličan čin kojim žele ukazati da je vlast pokopala ta zajamčena prava. Naglas su se čitali članci iz Deklaracije i Ustava te se glasno uzvikivalo ‘Ostavka’. 

{slika}

{slika}

HND je i na ranijim događanjima u povodu Dana slobode medija upozorio da je razina medijskih sloboda nakon posljednje smjene vlasti u Hrvatskoj najniža u posljednjih 25 godina.

{slika}

{slika}

Leković je u ponedjeljak, na konferenciji “Problemi medijskih sloboda u Europi”, istaknuo i da su najnovija upozorenja međunarodne zajednice o zabrinutosti zbog stanja medijskih sloboda u Hrvatskoj posljedica ponašanja nove vlasti koja odbija dijalog, ali i provodi sporne odluke – od ukidanja potpore neprofitnim medijima, tretiranja HRT-a kao “ratnog plijena” i postavljanja “podobnih” urednika i novinara.

{slika}