U fokusu

EP USVOJIO REZOLUCIJU "SIROMAŠTVO - RODNA PERSPEKTIVA"

Šuica i Europska pučka stranka protiv Rezolucije

Šuica i Europska pučka stranka protiv Rezolucije

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održanoj 26. svibnja u Bruxellesu, usvojena je Rezolucija “Siromaštvo: rodna perspektiva” koju je pripremila i prezentirala zastupnica Maria Arena (S&D, Belgija) ispred Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost.

Rezolucija je nastala na osnovi niza dokumenata (zakona, konvencija, preporuka, direktiva…) i istraživanja koji imaju za cilj zaštitu ljudskih prava te specifično ljudskih prava žena, a predstavlja sveobuhvatan dokument koji opisuje uzroke i alarmantne posljedice društvenih procesa koji dovode do osiromašenja, s posebnim naglaskom na feminizaciju siromaštva. Podsjećamo, u nedavnom intervju Maria Arena je naglasila kako je siromaštvo žena rezultat cjeloživotne diskriminacije.

“Imamo tradicionalno poimanje kako je ‘gospodarstvo’ za muškarce, a ‘društvo’ za žene. Gospodarstvo su radna mjesta, a obitelji su društvo. Tražimo zakonodavni pristup roditeljskom dopustu za očeve kako bi žene i muškarci imali iste prilike za biti uz djecu, te raditi. Moguće je postići ravnopravnost kakvu imamo u skandinavskim zemljama. Inače je borba protiv siromaštva među ženama nemoguća”.

Prema posljednjim podacima Eurostata broj žena pogođenih siromaštvom i dalje je konstantno veći od broja muškaraca pogođenih siromaštvom – trenutačno iznosi oko 64,6 milijuna žena u odnosu na 57,6 milijuna muškaraca. Siromaštvo ima drugačiji učinak na žene i na muškarce.  2014. godine žene su bile posebno pogođene opasnostima od siromaštva u 28 država članica EU-a. Nadalje, rezolucija ističe posebno ugrožene skupine žena – migrantkinje, starije žene, neudane žene, samohrane majke, lezbijke, biseksualke, transrodne žene i žene s invaliditetom. Rezolucija se poziva i na izvješće Visokog povjerenika za ljudska prava UN-a u kojem jasno stoji da žene odrađuju dvije trećine radnih sati u svijetu i proizvode polovicu svjetske hrane, a svejedno primaju samo 10 posto svjetskih prihoda i posjeduju manje od 1 posto svjetskog vlasništva.

S 55 preporuka u tri kategorije (Siromaštvo i ravnoteža između poslovnog i privatnog života ; Siromaštvo i rad ; Opće preporuke) ovom Rezolucijom zastupnici i zastupnice pozivaju Komisiju da revidira postojeće zakonodavstvo i uskladi sa postojećim konvencijama, te da države članice uvedu sve potrebne mjere za promicanje i uspostavljanje rodne ravnopravnosti u svim sferama života i rada.

Poseban naglasak Rezolucija stavlja na razvoj pristupačnih i kvalitetnih javnih usluga za brigu o djeci i starijim članovima obitelji i prilagodljive, ali ne prekarne uvjete rada koji će koristiti i ženama i muškarcima. Pozivaju se da pojačaju borbu protiv neprijavljenog rada, prekarnih radnih mjesta i zloporabe netipičnih ugovora o radu.

Rezolucija također poziva Komisiju da u bliskoj suradnji s državama članicama pokrene sveobuhvatnu zakonodavnu inicijativu kako bi se zadovoljile potrebe majki i očeva u pogledu različitih vrsta dopusta, posebno rodiljnog dopusta, očinskog dopusta, roditeljskog dopusta i skrbničkog dopusta, pomoću kojih bi se ponajprije poticalo muškarce na preuzimanje aktivne uloge oca.

Time bi se omogućila pravednija raspodjela obiteljskih odgovornosti i ženama pružile jednake mogućnosti sudjelovanja na tržištu rada, čime bi se pak osnažila njihova ekonomska neovisnost, smatraju zastupnici, napominjući da su 2010. samo 2,7 posto osoba koje su iskoristile roditeljski dopust bili muškarci.

Rezolucija se također bavi i alarmantnim podacima o institucionalnom nasilju nad ženama povezanim s obiteljskim i rodno uvjetovanim nasiljem te još jednom ponovno poziva EU i njegove države članice da potpišu i ratificiraju Istambulsku konvenciju i traži hitno pokretanje inicijative za donošenje direktive EU-a o borbi protiv nasilja nad ženama te poziva  Komisiju da predstavi europsku strategiju protiv rodno uvjetovanog nasilja i da proglasi Europsku godinu borbe protiv rodno uvjetovanog nasilja.

U raspravi prije usvajanja sudjelovala je i hrvatska zastupnica u EP-u Dubravka Šuica u svojstvu izvjestiteljice u sjeni za Europsku pučku stranku te nije podržala ovo izvješće. Evo kako je mišljenje Europske pučke stranke objasnila Šuica:  “Kao izvjestiteljica u sjeni za Europsku pučku stranku, usprkos jako dobroj suradnji s izvjestiteljicom Mariom Arenom (S&D), konačni tekst izvješća sadrži i teme ideološke naravi, kao i teme za koje su nadležne države članice zbog čega je potrebno poštivati princip supsidijarnosti. Nažalost, nismo uspjeli postići kompromis, stoga nisam mogla podržati ovo izvješće. Osim toga, ono sadrži i niz osjetljivih tema koje ne bi trebale biti predmetom ovog izvješća i koje nisu direktno ili indirektno povezane s uzrocima siromaštva žena, te nisu u skladu s vrijednostima koje baštini Europska pučka stranka.”

Potpuni tekst Rezolucije možete pročitati na ovoj poveznici, a raspravu u kojoj je kao izvjestiteljica iz sjene sudjelovala i Dubravka Šuica možete pogledati ovdje.