U fokusu

stigla odluka zavoda

Ispred Slastičarnice Zagreb u Masarykovoj mora se ponovno zasaditi stablo

Ispred Slastičarnice Zagreb u Masarykovoj mora se ponovno zasaditi stablo

Zelena akcija

Ispred Slastičarnice Zagreb u Masarykovoj ulici morat će se, prema odluci Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, ponovno zasaditi posječeno stablo, javlja Zelena akcija.

Nakon što je Zavodu prijavljeno uklanjanje stabla radi postavljanja terase slastičarnice, obavljen je očevid 7. lipnja, kojim je ustanovljeno da je stablo bespravno posječeno na lokaciji koja je zaštićeno kulturno dobro.

“Na temelju svega iznešenoga, molimo Vas da u okviru svoje nadležnosti provedete postupak za povrat predmetne površine u prvobitno stanje sadnjom zamjenske alejne sadnice iste vrste. Sadnica mora biti minimalne visine 5m i opsega debla oko 22cm, zdrave, vitalne, pravilne provodnice, dobro razvijene i simetrične krošnje te zdrave i pravilno razvijene korijenove mreže. Sadni materijal mora biti s odgovarajućim certifikatom zdravstvene ispravnosti, kvalitete, vrste, porijekla i proizvođača”, stoji u dopisu Zavoda Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

“Tri stabla na predmetnoj lokaciji nisu posađena slučajno, već se radi o autorskom projektu koji je uspješno tvorio mikro-ambijent u ulici koja inače nema drugog zelenila, a zeleni predah koji su planerski pozicionirana stabla stvorila u bitnome je doprinosio boravišnim kvalitetama mjesta.

Uz navedeno, valja istaknuti i da su stabla u gradu općenito od izuzetne važnosti: ona stvaraju ugodnije ambijente, doprinose bioraznolikosti, pročišćuju zrak, reguliraju temperaturu i vlažnost, smanjuju zagađenje bukom, prašinu i radijaciju i ljeti stvaraju hlad”, pisalo je u prijavi koju su Zavodu podnijeli podnijeli “Zelena akcija”, Radio Sljeme, Tportal, Vijeće Gradske četvrti Donji grad i građani/ke.