U fokusu

proces nepovratno narušen

MMH: ‘Odbijamo sudjelovati u smijuriji koju Šustar radi iz cjelovite kurikularne reforme’

MMH: ‘Odbijamo sudjelovati u smijuriji koju Šustar radi iz cjelovite kurikularne reforme’

Hrvatska može bolje

Unatoč osakaćenom procesu kurikularne reforme, koji je rezultat “briljantnih manevara” još uvijek tehničkog ministra obrazovanja, prijedlozi predmetnih kurikuluma nastavljaju dolaziti u proces javnog savjetovanja. Mreža mladih Hrvatske je stoga odlučila kako neće sudjelovati u procesu savjetovanja, iako se kurikulum međupredmetne teme građanskog odgoja i obrazovanja usko tiče njezina primarnog rada.

MMH čitav proces smatra nepovratno narušenim od trenutka kada je Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora donio zaključke o dodavanje novih osoba u užu radnu skupinu, a članovi i članice Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, na čelu s Borisom Jokićem zatražili da ih se razriješi s dužnosti. Uvjetovana ovim, ali i nizom drugih aktualnih događaja u području odgojno-obrazovne politike, ostavka ministra Šustara se tražila više nego jednom, i to od strane brojnih dionika iz područja odgoja i obrazovanja. Ukoliko ovim razlozima nadodamo i trenutni status Vlade, koja je tehnička, vidljivo je kako ne postoji nikakav temelj, ali niti legitimitet ove Vlade da nastavi raditi na provedbi najveće reforme hrvatskog odgojnoobrazovnog sustava.

Zaključno, Mreža mladih Hrvatske smatra kako bi uključivanje u javno savjetovanje o bilo kojem dokumentu u procesu kurikularne reforme nakon ostavke Ekspertne radne skupine za Cjelovitu kurikularnu reformu bilo negativno po razvoj hrvatskog odgoja i obrazovanja, te bi podržalo ovaj netransparentan i nedemokratski proces u kojem se nastavljaju nizati sramotni postupci tehničke Vlade i njezina ministra Šustara.