U fokusu

Dan ustanka naroda Hrvatske

Današnja profašistička kontra je dokaz da moramo ojačati antifašističke vrijednosti i sjećanja u društvu

Današnja profašistička kontra je dokaz da moramo ojačati antifašističke vrijednosti i sjećanja u društvu

HINA/ Mladen VOLARIĆ

Srpsko narodno vijeće (SNV) i Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABH) obilježili su danas u Srbu 75. obljetnicu antifašističkog ustanka.

“Podno Spomenika ustanku orilo se ‘Padaj silo i nepravdo’, a par sto metara dalje, na ograđenom dijelu mjesne ceste, ustaški pozdrav ‘Za dom – spremni’. Tako je izgledala ovogodišnja, 75. godišnjica Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu koja je ostala u sjeni pokušaja sabotaže članova filoustaške Autohtone hrvatske stranke prava, koji su u tom mjestu početkom srpnja podigli šator”, stoji u priopćenju SNV-a.

Iako je policija pravaškom vođi Draženu Kelemincu prije desetak dana, nakon uklanjanja njihovog štaba zabranila prilaz Srbu na šest mjeseci, to ga nije spriječilo da se ponovno vrati u to mjesto i tako riskira uhićenje. Podršku su mu pružili različite veteranske organizacije, među kojima i pripadnici splitskog HOS-a sa svojom prepoznatljivom, ustaškom ikonografijom i članovi UDDHR-a predvođeni Milom Biondićem.

Kako su i najavili, autohtoni pravaši stigli su s dva autobusa u Bruvnu. Oni se su se u koloni zaputili prema Donjem Srbu, no policija ih je zaustavila jer su nosili ustaška obilježja.

Kako ih nisu htjelu ukloniti, a HOS-ovci su tvrdili kako imaju ‘potvrdu države’ da nose svoje znakovlje, policija im je blokirala put prema Srđu. U znak prosvjeda okupljeni, među kojima i Keleminec, tijelima su zaustavili promet na Ličkoj magistrali moleći Oče naš i pjevajući hrvatsku himnu. Kako doznajemo, tom su prilikom kamenovali i jedan osobni automobil zagrebačkih registracija koji je pokušao zaobići pravašku blokadu.

“Nakon pregovora s policijom, Keleminčevi sljedbenici uputili su se u Borićevac, gdje su prisustvovali služenju mise. Za to vrijem u centru Srba čekala ih je plejada ‘bojovnika’ kao što su Ivan Pandža, Mario Maks Slaviček i Željko Glasnović, koji je Zoranu Pusiću, predsjedniku Antifašističke lige, pred policijom poručio da je moralna nakaza. Tom su prilikom i ograđeni dio ceste proglasili Nezavisnom Državom Hrvatskom“, navodi SNV.

Iako među okupljenima protuprosvjednicima u Srbu, kojih je do kraja obilježavanje godišnjice ustanka bilo dvjestotinjak, unatoč pretresu nije manjkalo ustaške ikonografije i čitavog repertoara zakonom kažnjivih uvreda, policija nije reagirala na licu mjesta, već će protiv prekršitelja naknadno podnijeti prijave.

Policijski službenici nisu spriječili ni skupinu od petnaestak udovica branitelja iz prethodnog rata koje su bez najmanjeg problema došle podno Spomenika ustanku na samom početku svečanosti obilježavanja antifašističkog ustanka u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH. Tamo su uz pjesmu Marka Perkovića Thompsona pokušale omesti govor bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koji je pred okupljenima ustvrdio da se zbog takvih ‘mračnjaka’ koji pjevaju ‘prekrasne pjesme’ ne smijemo prestati sjećati najsvjetlije stranice u našoj novijoj povijesti.{slika}

Podsjetimo, u podnožju spomenika ustanku, pod kojim je A-HSP od 8. do 17. srpnja držao šator želeći onemogućiti današnju proslavu, u podne će se okupiti članoviSrpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista kako bi obilježili 75. obljetnicu ustanka u Srbu, pobune lokalnog stanovništva protiv ustaške vlasti od 27. srpnja 1941. 

Na obilježavanju su govorili Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike i počasni predsjednik SABH-a, predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

SNV u najavi današnjeg okupljanja naglašava kako se ‘unatoč nespornim zločinima koje su počinile četničke formacije i dio partizanskih snaga, ne može osporiti činjenica da je ustanak u Srbu 27.7.1941. postavio temelje antifašističke borbe u Hrvatskoj. Četiri godine nakon početka ustanka bratstvo i jedinstvo Srba, Hrvata i drugih naroda je toj borbi donijelo pobjedu’.