U fokusu

Ured za udruge odbacio zahtjev za ponavljanjem izbora koje je tražila U ime obitelji

Ured za udruge odbacio zahtjev za ponavljanjem izbora koje je tražila U ime obitelji

Hina

Vladin Ured za udruge odbacio je u utorak zahtjev udruge “U ime obitelji” da poništi rezultate glasovanja o kandidatima za članove Savjeta za razvoj civilnog društva, poručivši kako je izbor proveden u skladu s demokratskim standardima i propisanom procedurom.

Podsjećamo, udruga “U ime obitelji” ranije je prozvala Vladin ured da “s ciljem manipulacije izbora, ili zbog grubog propusta, nije informirao sve udruge u RH o glasovanju za kandidate za Savjet za razvoj civilnog društva, što je rezultiralo odazivom od samo dva posto udruga te izborom kandidata lijevo-liberalnog svjetonazora”.  

Taj i sve druge prigovore na regularnost postupka Ured je odbacio, a u priopćenju navode kako nigdje nije propisano koliki bi odaziv udruga trebao biti da bi izbor bio pravovaljan. Ističu kako su pravovremeno na svojim mrežnim stranicama objavili javni poziv za kandidiranje članova Savjeta i njihovih zamjenika za naredni mandat, a stav udruge “U ime obitelji” da bi svim organizacijama civilnog društva trebali posebno poštom poslati poziv smatraju neosnovanim.

Pisma? Uozbiljite se.

“U 2016. godini, kada se i državna uprava okreće ka potpunoj digitalizaciji i komunikaciji putem e-pošte, (što je u poslovnoj komunikaciji već dugo standard), slanje pisama na adrese svih udruga (kojih je trenutno gotovo 53.000) predstavljalo bi nepotreban financijski trošak”, poručuju iz Ureda.

Napominju kako je udruga “U ime obitelji” kandidirala svog predstavnika za člana radne skupine za izradu Nacionalne strategije za nadolazeće petogodišnje razdoblje “kao rezultat privremene diseminacije i dostupnosti informacija Ureda za udruge”.

Iz Ureda odbacuju i tvrdnje o izboru kandidata lijevo-liberalno svjetonazora u Savjet.

“Zadaća Ureda za udruge je osigurati poticajan pravni, institucionalni i financijski okvir za razvoj i djelovanje svih udruga, neovisno o tome koje svjetonazore zastupaju i tu svoju zadaću stručno i odgovorno obavljamo te u potpunosti odbacujemo bilo kakve insinuacije u namještanje izbora za Savjet za razvoj civilnog društva”, stoji u priopćenju vladina Ureda za udruge.