U fokusu

reakcija na ubojstvo u splitu

Ženska soba: Sustavno se zanemaruju faktori koji dovode do ubojstava žena

Ženska soba: Sustavno se zanemaruju faktori koji dovode do ubojstava žena

Nevladina udruga “Ženska soba – Centar za seksualna prava” upozorila je u srijedu da aktualni slučaj ubojstva žene u Splitu ni po čemu nije iznimka, već zorno pokazuje kakvo se  nasilje provodi nad ženama u Hrvatskoj u kojoj je samo ove godine šest žena stradalo od ruke muških partnera.   

Pozivajući se na podatke MUP-a, navode i kako su u proteklih petnaestak godina 165 žena u Hrvatskoj ubili njihovi partneri ili  supruzi. Samo ove godine, u 55 posto slučajeva, agresija partnera odgovorna je za smrt žena u Hrvatskoj, a splitski slučaj samo je jedan u nizu sličnih, navodi se u izjavi za javnost.

Ženska soba stoga poziva nadležne institucije da poduzmu hitne korake, poput donošenja strožih zakona o oružju. “Tri puta je veća vjerojatnost da će žena biti ubijena kada je u kući prisutno oružje”, upozorava ova feministička organizacija. 

Istraživanja ukazuju na brojne rizične faktore za partnerska ubojstva, no, upozoravaju iz udruge, njih se sustavno zanemaruju, poput fizičkog nasilja u intimnoj vezi, raznih oblika zlostavljanja i držanja oružja u zajedničkom domu.

“U čemu je problem da se žrtvama ne vjeruje, da se njihov iskaz i strah ne uzimaju ozbiljno? Zašto ne možemo prihvatiti činjenicu da upravo žrtva pozna počinitelja i njegove obrasce ponašanja i sve što doprinosi eskalaciji nasilja? Zašto je moguće da je velik broj žena ubijen nakon što je prijavio nasilje nadležnim institucijama? Govori li to o krajnjoj nezainteresiranosti za problem ili su razlozi u lošim zakonima i njihovu provođenju u praksi?”, navodi Ženska soba te poziva nadležna tijela i institucije da poduzmu hitne korake u suzbijanju nasilja nad ženama.

Nužno je raditi na promjenama zakona o posjedovanju oružja i strožim propisima, kao i o daleko strožoj kontroli posjedovanja oružja u svim prijavama nasilja u obitelji, poručuju iz ove feminističke organizacije.