U fokusu

Izložba: Mešaj Mala i druge pjesme

Kada žensko iskustvo postane umjetnost

Kada žensko iskustvo postane umjetnost

Facebook događaja

U zabočkoj Zelenoj dvorani – Centru za nezavisnu kulturu i mlade otvorena je 29. studenog izložba Ivane Smiljanić pod nazivom “‘Mešaj mala’ i druge pesme”. Ivana Smiljanić je vizualna umjetnica i performerica rođena u Beogradu, a živi u Beogradu i Bukureštu. U svom radu, koristeći različite medije i resurse vlastitog tijela, bavi se re-kreiranjem i re-interpretacijom iskustava, problema i pojava s kojima se susreće kao građanka, umjetnica i žena. Samostalno je izlagala i izvodila performanse diljem regije i šire. Ova izložba donosi tri Ivanina rada koja problematiziraju pitanje partnerskih odnosa, ali i društvenog odnosa prema ženama.

{slika}

Obzirom da je otvorenje ove izložbe koincidiralo sa tribinom povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koja je u isto vrijeme održana u Zaboku, a na kojoj se žene otvoreno i bez sustezanja govorile o psihičkom i drugom nasilju koje su preživjele u svojim vezama, najjači dojam ostavila je instalacija “Zapamtićeš ti mene”. Instalaciju čine siluete nastale tako da je Ivana tri dana u prostoru galerije ispisivala rečenice koje joj je govorio njezin bivši partner iz također nasilne veze.I dok same rečenice istrgnute iz konteksta djeluju kao nešto što ljudi govore – Nisi me impresionirala, Budi sretna što si sa mnom i Lijepo si ti to smislila, siluete koje se sastoje isključivo od takvih rečenica pokazuju u što se pretvaraju žene u nasilnim vezama – u odraze uvreda i poniženja koje svakodnevno primaju.

{slika}

Drugi vrlo dojmljiv rad odnosi se na video “Ja sve upropastim” u kojem autorica izgovara prvo lagano, a onda sve jače i sve ljuće rečenicu koju mnoge žene govore same sebi – Ja sve upropastim. “Ovu rečenicu čula sam dovoljno često da uhvatim sebe kako je i sama izgovaram – u sebi, kada izostane glasno, od nekog drugog. Ta navika, usvajanje nekakve fraze kao osobnog prijekora, učinila mi se neprihvatljivom, a sama rečenica neodrživom. Tako sam napravila rad, apsurdnu i potresnu odu površnosti, sa ciljem da svaku inertnu identifikaciju izvrnem ruglu”, kazala je Smiljanić. 

{slika}

I treći rad, video – performans iz 2011. godine “Igram, igram, igram u Vranju” predstavlja sat vremena Ivaninog plesa na najdraže pjesme žena – nevjesta iz lokalne zajednice u Vranju. Na ovaj simboličan način izrazila je podršku, poštovanje i divljenje tim mladim ženama koje su najčešće potpuno nevidljive i necijenjene u vlastitoj zajednici.

Izložba je otvorena do 9. prosinca.


Ivana Smiljanić vizualna je umjetnica i performerica rođena u Beogradu. Završila je osnovne (2005.) i magistarske studije (2009.) na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti, kao i jednogodišnji program Ženskih studija, Centra za ženske studije u Beogradu (2012/13.). U svom radu, koristeći različite medije i resurse vlastitog tijela, bavi se re-kreiranjem/re-interpretiranjem iskustava/pojava/problema sa kojima se susreće kao žena, umjetnica i građanka. Samostalno je izlagala i izvodila performanse u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Smederevu, Vranju, Prijepolju, Zagrebu, Osijeku, Puli, Podgorici, Ljubljani, Bratislavi, Brusselsu, Bergenu i New Yorku. Učesnica je mnogih grupnih izložbi u Europi i Americi, uključujući Centar sodobnih umetnosti Celje, Künstlerhaus Bremen, Slovačku nacionalnu galeriju, Hilger BrotKunsthalle u Beču, Musée d’Art Moderne Saint-Etienne, Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Mestnu galeriju u Ljubljani, Galeriju B-312 u Montrealu, Muzej suvremene umjetnosti Istre u Puli, Centar savremene umjetnosti Crne Gore i druge. Kao dobitnica Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos”, boravila je u International Studios & Curatorial Program (ISCP) u New Yorku 2009. godine, a 2011. predstavljala je Srbiju na izboru za Henkel Art Award. Njeni radovi su dio Kolekcije Telenor i Kolekcije oktobarskog salona Kulturnog centra Beograda. Živi u Bukureštu i Beogradu. 

{slika}