RazgovorUncategorized

u organizaciji Centra za kazalište potlačenih POKAZ

Novinsko kazalište: rod

Novinsko kazalište: rod

Centar za kazalište potlačenih POKAZ u subotu, 22. prosinca, od 13 do 15 sati, u prostoru Udruge Vestigium organizira radionicu novinskog kazališta na temu roda.

Prenosimo njihov poziv:

Novinsko kazalište koristi elemente metode estetike potlačenih i dramske igre i vježbe kako bi propitalo i preokrenulo dominantne narative koje nalazimo u medijima, uključujući i one o rodu i spolu, kojima ćemo se baviti na ovoj radionici. To je jedna od metoda Kazališta potlačenih, skupa dramskih tehnika koje je brazilski redatelj Augusto Boal inaugurirao u Brazilu šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, a u međuvremenu su se raširile po cijelom svijetu, i prodrle u razne kontekste. Kao osnovni cilj svakog kazališnog čina vidimo uspostavljanje dijaloga o problemu (umjesto ideala katarze, ili prikaza teme u kojem ne postoji poveznica iskustva s prikazanim sukobom), prisvajanje estetike (umjesto robovanja dominantnoj ideji) i osnaživanje sudionika_ca na djelovanje. Na radionicu je potrebno donijeti jedan primjerak novina/časopisa ili screenshotove s portala ili društvenih mreža. 

Voditeljica je Josipa Lulić, dugogodišnja praktičarka Kazališta potlačenih, a za sudjelovanje preporučamo donaciju za troškove od 40 kuna! Mjesta su ograničena, pa se prijavite na ckp.pokaz@gmail.com.