Uncategorized

diskusija

Stvaranja digitalnog arhiva Centra za ženske studije

Stvaranja digitalnog arhiva Centra za ženske studije

Centar za ženske studije najavljuje predstavljanje rezultata nastalih unutar projekta Dokumentiranje ženskih doprinosa suvremenoj kulturi i umjetnosti koji se provodio u 2018. godini uz potporu zaklade Kultura nova, te širu diskusiju o arhiviranju organizacijskog pamćenja i digitalizaciji građe s aktericama_ima drugih organizacija. Događanje će se održati 19. prosinca 2018. s početkom u 19 sati u Centru za ženske studije (na adresi Dolac 8/1). 

Svrha projekta bila je dokumentirati manje poznate ženske doprinose vaninstitucionalnom obrazovanju, kulturi i umjetnosti nastale u okviru Centra za ženske studije, s naglaskom na razdoblje djelovanja 1995. – 2005. godine, ali uz evidentiranje i dokumentiranje i dijela kasnije nastalih radova. U cilju nam je bilo sustavno organiziranje građe i izvora za nova istraživanja, te prenošenje edukativno aktivističkih i kulturno umjetničkih djela u nove formate i digitalne zapise, kao i predstaviti stručnoj javnosti ali i najširoj publici dio relevantne građe koja se vezuje uz djelovanje Centar u navedenom razdoblju.

U projektu polazimo od stajališta kako je čin arhiviranja i dokumentiranja iznimno važan diseminacijski mehanizam vaninstitucionalne feminističke proizvodnje znanja, kao i kritičko promišljanje marginaliziranih tema koje propituju dominantne društvene prakse i konzervativne pozicije koje održavaju status quo.
Budući da potreba za sustavnim obradom takve građe nije prepoznata u pravno-institucionalnom okviru arhivske djelatnosti te još uvijek ne postoji jasna nadležnost za sustavno i trajno prikupljanje građe koju proizvode organizacije civilnog društva, dodatno je trebalo istražiti mogućnosti doprinosa organizacija civilnog društva i neovisne kulturne scene u arhiviranju ženskog iskustva i obradi takve građe. Budući da se ovim projektom tek započinje s osmišljavanjem i uspostavljanjem metodologije dokumentiranja feminističke suvremene historije, unutar ovoga projekta odabrani su paradigmatski primjeri iz najranijih godina razdoblja djelovanja Centra za ženske studije koji dokumentiraju djelovanje i stvaralaštvo žena u navedenom razdoblju.
Predstavljanje rezultata povod je i širem razgovoru s drugim aktericama_ima organizacija civilnog društva o važnosti dokumentiranja neovisne kulture, radničkih borbi i djelovanja civilnoga društva te izazovima koje ove politike i prakse donose.
U diskusiji ćemo otvoriti teme o organizacijskom pamćenju i arhiviranju iskustva iz feminističko povijesne perspektive; osvrnut ćemo se na kontekste u kojima se digitalizacija odvija u organizacijama neovisne kulture i civilnog društva; čuvanje dokumenta koji imaju trajnu vrijednost, na probleme dostupnosti građe OCD-a kao istraživačkog materijala; arhiviranje radničkih borbi i akcija od 1990-tih do danas te njihovoj interpretaciji, o primjerima dobre prakse dokumentiranja itd.

Naši_e će sugovornici_ice biti: Sandra Prlenda (Centar za ženske studije), Tomislav Medak (MAMA Zagreb), Nikolina Rajković (Radnička prava/BRID), Nikola Mokrović (Documenta Zagreb), Dunja Kučinac (Centar za dokumentiranje nezavisne kulture).
Razgovor će moderirati Jasminka Pešut, voditeljica istoimenog projekta Centra za ženske studije.