Uncategorized

Prijavi se na trening ‘Interkulturni medijatori’

Prijavi se na trening ‘Interkulturni medijatori’

CMS

Centar za mirovne studije poziva vas da se prijavite na trening Interkulturni medijatori. Edukacija je namijenjena osobama koje već rade ili su tek zainteresirane raditi u plurikulturnom okruženju i doprinositi razvoju interkulturnih zajednica i društva.

Ako ste socijalni radnik/ca, odgajatelj/ica, nastavnik/ca, stručna/i suradnik/ca u odgojno-obrazovnoj ustanovi, volonter/ka u radu na integraciji ili se na koji drugi način bavite izgradnjom uključivih zajednica – prijavite se!

Iako je naizgled kulturno homogeno društvo, Hrvatska u svojoj suvremenijoj povijesti dobro poznaje tradiciju migracija, bilo da se radi o emigraciji ili imigraciji, romskim zajednicama, postojanju autohtonih i dolasku novih manjina. Također, procesi migracija koji se odvijaju u posljednjih nekoliko godina kao posljedica ratova, klimatskih promjena i ekonomskih previranja postavljaju nas u situaciju u kojoj je nužno učiniti dodatne osobne i institucionalne napore za izgradnju interkulturnog društva.

Cilj programa Interkulturni medijatori je potaknuti dvosmjeran proces gradnje interkulturnog društva: osposobiti članove društva i predstavnike institucija (socijalne radnike, nastavnike , volontere) za gradnju osobnih, društvenih i institucionalnih pretpostavki za izgradnju interkulturnog društva, za podršku osobama drugih kultura da sa što manje stresa i muke započnu i žive kvalitetan život u našem društvu.Obrazovne module vode osobe s iskustvom u radu na integraciji stranaca u hrvatsko društvo, s teorijskim poznavanjem tema i praktičnim iskustvom u radu.

Prijaviti se možete do 15. kolovoza ispunjavanjem prijavnog obrasca i slanjem na prijave@cms.hr s naznakom: Za interkulturne medijatore 2019.

Edukacije je organizirana u 3 modula u kolovozu i rujnu, provode se petkom i subotom u Zagrebu, u Kući ljudskh prava (Selska cesta 112c), petkom od 10 – 17 i subotom od 10 – 15 sati. 

1. Modul: 30 . i 31. kolovoza: Migracije i izbjeglištvoVoditeljice: Julija Kranjec i Tea Vidović, Centar za mirovne studije

Teme: Obilježja suvremenih migracija. Uzroci i posljedice migracija; Različitosti, predrasude,  diskriminacije; Postojeće integracijske politike i praksa u RH

2. Modul, 13. i 14. rujna: Kulturni obrasci i interkulturalnostVoditeljice: Petra Kremenjaš i Željka Mazzi

Teme: Kulturni identitet, Etnocentrizam kulturalna usmjerenost komunikacije, Stilovi komunikacije

3. Modul: 27. i 28. rujna: Razumijevanje sukoba i posredovanje Voditeljice Lovorka Bačić i Lana Jurman, Centar za mirovne studije

Teme: Kako koristimo komunikaciju i moć: podrška i suradnja; Sukobi, diskriminacija, nasilje – distinkcija; Medijacija/posredovanje 

U ovaj ciklus interkulturnih medijatora možemo uključiti 16 sudionika/ca. Prednost za sudjelovanje imaju osobe koje već rade na integraciji, a nisu imale priliku pohađati srodne edukacije.

O rezultatima selekcije obavijestit ćemo vas nakon 19. kolovoza.Edukacija je za sudionike i sudionice besplatna. Organizator pokriva troškove prehrane u vrijeme trajanja edukacije, putni trošak i smještaj za osobe koje dolaze izvan Zagreba.