Uncategorized

MSU, 5./6. 10. 2019.

Premijera: ‘Moj govor’ (Robson Catalunha i Vesna Mačković)

Premijera: ‘Moj govor’ (Robson Catalunha i Vesna Mačković)

Hrvoje Zalukar/Antonio Dolić

Brazilski umjetnik Robson Catalunha i nagrađivana hrvatska umjetnica Vesna Mačković nakon višegodišnjih umjetničkih susreta u New Yorku u rezidenciji Boba Wilsona i brazilskom São Paulu na festivalu Satyrianas donose njihov prvi zajednički kazališni rad “Moj govor / Meu discurso” u MSU u Zagrebu i kazalište Satyros u Sâo Paolu.

Dvoje umjetnika, Vesna Mačković iz Hrvatske i brazilski umjetnik Robson Catalunha odabran iz brojnih Vesninih međunarodnih suradnji na četiri kontinenta, u ovom izvedbenom radu preispituju svoje (ne)mogućnosti međusobne komunikacije uzrokovane potpuno različitim materinjim jezicima. Tijekom svojih umjetničkih putovanja njihova iskustva i umjetničke suradnje stvorili su izvorište glasova i glasanja ljudi u različitim kulturama, jezicima, sferama društvenog života. Iz ove polazišne točke dvoje umjetnika kroz zastrašujuće ali i komične usporedbe današnjeg političkog glasanja i vokalizacija te preko eksperimentiranja iskonskim glasovima od pračovjeka do današnjeg civiliziranog čovjeka istražuju koliko su sposobnosti komunikacije humanoida zapravo promijenjene kroz povijesne ere i stoljeća.

Što govoriš ti, a što govorim ja? Koji je govor moj, a koji tvoj? Prepoznaješ li moj glas ili je strano sve što glasam iz sebe?

Koristeći i metode fizičkog kazališta ovaj eksperiment teksta i glasa odvest će umjetnike u međusobno preispitivanje kroz jezike njihovih tijela. 

Odakle su? Kamo idu? Prepoznajemo li njihov govor? Gdje prestaju njih dvoje i gdje počinju svi oni?

Premijera će se održati 5.-6.10.2019., 20h MSU, Zagreb, i 18.-19.10.2019., 21h, Satyros, São Paulo, Brazil.

Autori_ce i izvođači_ce: Vesna Mačković i Robson Catalunha

Glazba i video: Vesna Mačković
Svjetlo: Andrija Santro (Hrvatska), Tiago Capella Zanota (Brazil)
Fotografija i video: Hrvoje Zalukar (Zagreb), Ivan Marinković (snimke kod Bijele kuće, Washington DC)

Ulaznice su dio inicijative “Umjetnost dostupna svima” prema kojoj posjetitelji_ce ulaznice samo rezerviraju i pri izlasku s događaja ovisno o svom životnom standardu i zadovoljstvu primljenim sadržajem upisuju na prazno polje cijenu i plaćaju.

Rezervacije: info@arktik.eu ili SMS / Viber / Whatsapp 099 200 40 40

Facebook event: https://www.facebook.com/events/559179574826750/