Uncategorized

Nekažnjavanje zločina je zločin!

Prosvjed “Pravda za djevojčice!” – Zagreb

Prosvjed “Pravda za djevojčice!” – Zagreb

U subotu, 19. listopada u 10 sati dođite na Trg kralja Tomislava u Zagrebu na prosvjed “PRAVDA ZA DJEVOJČICE!”, u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju adekvatnu zaštitu. Povod prosvjeda je puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana. Puštanjem osumnjičenika za ove teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve.

Pozivamo vas da se glasno pobunite protiv sustava koji nasilje podržava. Nekažnjavanje zločina je zločin!

Od nadležnih institucija zahtijevaju hitno djelovanje u svrhu zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja:

1. Tražimo od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

2. Tražimo od DORH-a da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

3. Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda – da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

4. Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Dođite na prosvjed, stanimo zajedno u zaštitu žrtve, u zaštitu svih budućih žrtvi! #pravdazadjevojčice
______________________________________________________

Sve građanke i građane podržavamo i potičemo da održe prosvjed #pravdazadjevojčice u svom gradu, a o svakom takvom prosvjedu obavještavat ćemo vas na ovom eventu i na našim FB stranicama.

P.S. Svi koji sudjeluju u organizaciji prosvjeda rade potpuno volonterski, no neke troškove poput struje, najma razglasa, hitne službe i dr. ne možemo izbjeći.

Okvirna procjena je da će sve koštati oko 10.000 kn, a sav ostatak će se preusmjeriti u fond#spasime za pomoć žrtvama nasilja. Donirati možete putem doniralice na: http://bit.do/pravdazadjevojcice ili uplatom na Zaklada SOLIDARNA, Trg kralja P. Krešimira IV 2, Zagreb, IBAN: HR7323900011100948072, opis plaćanja: “Za prosvjed”, SWIFT: HPBZHR2X.

Hvala vam od ❤️

Platforma za reproduktivna prava
Inicijativa #spasime
Ženska soba – Centar za seksualna prava
Zaklada SOLIDARNA/Fond #SPASIME