Uncategorized

17. HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL 1.-8.12.2019. Zagreb / 6.-8.12.2019. Rijeka

Radionice, tribine i projekcije o gorućim ljudskopravaškim temama

Radionice, tribine i projekcije o gorućim ljudskopravaškim temama

Početak prosinca u Zagrebu i Rijeci rezerviran je za festival autorskog angažiranog filma – 17. Human Rights Film Festival (1-8/12/2019 Zagreb, Rijeka). U glavnom filmskom programu prikazat će se novi radovi cijenjenih redatelja i redateljica poput Pedra Coste, Céline Sciamme, Sergeja Loznice, Madsa Bruggera, Patricia Guzmána i mnogih drugih, a popratni program je sastavljen od radionica, razgovora, tribina i pratećih filmskih projekcija o gorućim ljudskopravaškim temama među kojima se posebno ističu masterclass redatelja Ognjena Glavonića, Revija malih književnosti – Egipat i program egipatskog filma, tribina o političkoj komunikaciji i manipulaciji biračima, panel diskusija o nasilju na porodu te tribina o promjenama i izazovima u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama inspirirana akcijom Pravda za djevojčice. Glavni i popratni program odvijaju se u kinu Tuškanac i Dokukinu KIC. Ulaz na sve projekcije i programe HRFF-a je slobodan.

Revija malih književnosti – Egipat i program egipatskog filma

U organizaciji udruge Kulturtreger književnog kluba Booksa, od 28. studenog do 5. prosinca u Zagrebu, Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture 2020 i Dubrovniku održat će se festival Revija malih književnosti – Egipat i uz književni, publici ponuditi i filmski program. Petnaesta po redu Revija malih književnosti ugostit će egipatske književnike i književnice čija su djela priznata i hvaljena ne samo unutar njihove nacionalne književnosti, već i u ostatku arapskog svijeta u kojem se upravo Egipat smatra glavnim centrom izdavaštva. Filmski program sastoji se od pet kratkometražnih i tri dugometražna filma po izboru filmskog istraživača i kustosa Ahmeda Refaata iz Kaira. Filmovi će se prikazivati u Dokukinu KIC u utorak, srijedu i četvrtak (3, 4, 5/12) u 21h.

Masterclass Ognjena Glavonića (Teret, Dubina dva)

Majstorsko predavanje srpskog redatelja Ognjena Glavonića pod naslovom Od igranog ka dokumentarnom ka igranom održat će se u ponedjeljak 2. prosinca u 18h u Dokukinu KIC, nakon čega će se u 21h prikazati njegov film Dubina dva o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda koja svjedoči dvadesetak godina starim zločinima. Glavonićevi filmovi prikazivani su i nagrađivani na domaćim i svjetskim filmskim festivalima. Dubina dva je na ZagrebDoxu 2017. nagrađena Velikim pečatom za najbolji film iz regionalne konkurencije, a Teret – igrani film nastao po motivima istinite priče kojom se redatelj bavi u Dubini dva, je dobitnik Zlatnih kolica za najbolji film na Zagreb Film Festivalu 2018. godine. Redatelj će govoriti o radu na oba filma, odnosno kako se istom temom bavio na različite načine s posebnim osvrtom na to kako su produkcijske okolnosti utjecale na njegov autorski izričaj. HRFF masterclass organizira u suradnji s Restartom.

{slika}

Filmovi i tribine o političkom PR-u i manipulaciji te građanskom otporu

U srijedu 4. prosinca od 17-21h u Dokukinu KIC održat će se tribina Politički PR: Ljudi iz sjene ili aktivni sudionici? i prikazati dokumentarni film Na rubu (The Brink) redateljice Alison Klayman o Steveu Bannonu, nekadašnjem glavnom strategu Bijele kuće i notornoj figuri Trumpovog unutarnjeg kruga suradnika koji su doveli krajnje desnu ideologiju u najviše redove američke politike. Na panelu nakon filma pričat će se o političkoj komunikaciji i manipulaciji biračima u suvremenom političkom kontekstu te kakvi su trendovi u Hrvatskoj. Na panelu će govoriti komunikacijski stručnjaci Aleksandra Kolarić i Krešimir Macan, a razgovor će moderirati politička novinarka Đurđica Klancir.

U subotu 7. prosinca u 19h u Dokukinu KIC prikazat će se dokumentarni film Gordana Bosanca nastao u produkciji Kuće ljudskih prava Zagreb O lijepa, o draga, o slatka slobodo o tome kako su radikalno desne udruge i političari početkom 2016. godine pokušali pretvoriti Republiku Hrvatsku u zemlju tzv. iliberalne, oboljele demokracije i o tome kako su građani, civilno društvo, mediji i nezavisne institucije tome uspjeli stati na kraj. Nakon projekcije, održat će se okrugli stol Mogu li građani srušiti iliberalne režime – Iskustva Rumunjske i Hrvatske uz sudjelovanje aktivista/kinja iz obje zemlje.

{slika}

Projekcija filma U boli ćeš rađati djecu i okrugli stol o nasilju na porodu

U četvrtak, 5. prosinca u 19h HRFF u suradnji s udrugom Rode u kinu Tuškanac prikazuje dokumentarni film U boli ćeš rađati djecu autorice Ovidie koji donosi razgovore sa svim akterima nasilja pri porodu: sa žrtvama, aktivisticama, stručnjakinjama, primaljama, ali i ginekologinjama koji smatraju da je nedostatak sredstava u zdravstvenom sustavu razlog za nasilje na porodu. Dokumentarna istraga seže daleko u povijest prava žena kako bi se lakše razumjeli začeci ovog sustavnog nasilja nad ženama i sjetili se kako drugačiji modeli, poput poroda izvan rodilišta i primaljska skrb, mogu biti dio rješenja. Nakon filma organizirat će se panel diskusija.

Platforma za reproduktivna prava u suradnji sa Zakladom Solidarna u utorak 3. prosinca organizira tribinu Svijet po mjeri djevojčica inspiriranu kampanjom Pravda za djevojčice a govorit će o promjenama i izazovima u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u regionalnom i europskom kontekstu.

{slika}

Prava migranata i psihičko zdravlje građana

Na HRFF-u će se održati tribina (utorak 3/12 14-16h) Iza rešetaka: prava migranata u detenciji koja će otvoriti pitanja o zatvaranju migranata u detenciju te propitati trenutne prakse koje se provode u Republici Hrvatskoj, a koje se odnose na primjenu proizvoljne (arbitrarne) detencije od strane sustava. Na tribini će biti predstavljene smjernice za unapređenje sustava zaštite prava žrtava kaznenih djela počinjenih u detenciji. Na tribini će govoriti autorica smjernica Petra Glušćić Puljek i istraživačka novinarka portala H-alter Ivana Perić, a moderirat će je Tea Vidović iz Centra za mirovne studije.

Zaklada Solidarna u suradnji s udrugama Ludruga i Životna linija će s građanima održati javnu interaktivnu radionicu Mapa mentalnog zdravlja Grada Zagreba (ponedjeljak, 3/12, 15-17H) na kojoj će mapirati ekonomske, socijalne i političke rizike po mentalno zdravlje; poteškoće i potrebe s kojima se suočavamo kao pojedinci, obitelj, prijatelji, suradnici i susjedi te izvore podrške i stručne pomoći o kojima se malo zna.

CROSOL – Croatian Platform for International Civil Solidarity na HRFF-u

Festivalski partner CROSOL – Croatian Platform for International Civil Solidarity koordinira aktivnosti civilnog društva Republike Hrvatske vezane uz predsjedanje RH Vijećem EU. Osim vladinih događaja, civilno društvo iz RH u suradnji s civilnim društvom iz čitave EU i Europe organizirat će niz događanja vezano uz predsjedanje kako bi osigurali da ljudska prava, vladavina prava, održivi razvoj, mirotvorstvo i solidarnost budu integralni dijelovi EU politika. Kako bi povećao znanje građana o predsjedanju RH Vijećem EU, CROSOL je u suradnji s HRFF-om podržao niz filmskih projekcija te će za vrijeme festivala dijeliti promotivne materijale putem kojih će građani moći saznati više o tome što je u stvari predsjedanje i koje će prioritete civilno društvo zagovarati za vrijeme predsjedanja. CROSOL će u suradnji sa Zakladom Solidarna organizirati tribinu o tome kako je civilno društvo Rumunjske koristilo predsjedanje Rumunjske Vijećem EU kako bi upozoravalo na povrede ljudskih prava i korupciju.