Uncategorized

vođenje kroz izložbu i razgovor o ženskim organizacijama i udruživanju u različitim borbama nekada i danas

Ženski antifašistički Zagreb u Rijeci

Ženski antifašistički Zagreb u Rijeci

Centar za ženske studije

Centar za ženske studije Zagreb poziva vas na otvorenje izložbe Ženski antifašistički Zagreb u petak 28. 04. 2017. u 18 sati u prostoru Studia Kamov, Križanićeva 6a/I u Rijeci. Izložba se otvara u okviru manifestacije Zbor crvene Rijeke: Prema međunarodnom borbenom stvaralaštvu u organizaciji Samoupravne interesne zajednice (SIZ), a realizira je Centar za ženske studije Zagreb. Autorice izložbe i istraživačice na projektu su Barbara Blasin i Ana Lovreković.

U subotu 29. 04. u 11 sati, u suradnji s Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci organizirano je vođenje kroz izložbu i razgovor o ženskim organizacijama i udruživanju u različitim borbama nekada i danas.

Ženski antifašistički Zagreb je istraživački projekt Centra za ženske studije Zagreb koji se bavi razdobljem II. svjetskog rata (1939. -1945.) iz antifašističkog i feminističkog diskursa prateći predratnu povijest ženskih pokreta, sindikalnog, omladinskog i studentskog organiziranja, te naposljetku organiziranje i masovno sudjelovanje žena Zagreba u antifašističkom otporu. Borba za politička i radna prava te za jednaku dostupnost obrazovanja na svim razinama, u kontekstu ubrzanog rasta ekonomske i političke represije u zemlji, kao i bujanja fašizma u Europi, stvorilo je generaciju žena koje su svojim masovnim učešćem u antifašističkom otporu i velikim žrtvama konačno omogućile potpunu jednakopravnost žena, što je ključno i neizbrisivo oblikovalo društvo i generacije nakon njih, sve do danas.

Turneja izložbe Ženski antifašistički Zagreb realizirana je u suradnji sa Savezom udruga Klubtura/Clubture Network. Nositelj projekta je Centar za ženske studije Zagreb, a partnerske organizacije su: Samoupravna interesna zajednica (SIZ), Rijeka, Art radionica Lazareti, Dubrovnik i Kulturno-umjetnička udruga ROMB, Split. Donatori programa i razmjene i suradnje su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb – gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva / kroz projekt Centri znanja.

Cijeli program Zbora crvene Rijeke 2017. pronađite OVDJE.