Uncategorized

Tribina, novinarski dom, 27.lipanj

Agencija za elektroničke medije: Neovisnost, transparentnost, učinkovitost

Agencija za elektroničke medije: Neovisnost, transparentnost, učinkovitost

Hrvatsko novinarsko društvo organizira tribinu “Agencija za elektroničke medije: neovisnost, transparentnost, učinkovitost” koja će se održati u utorak, 27. lipnja od 10:30 do 12:30 sati u Novinarskom domu u Zagrebu.

S obzirom na važnost Agencije za elektroničke medije (AEM) kao neovisnog nacionalnog regulatora na području elektroničkih medija, a posebno u svjetlu činjenice da je nova Vlada Republike Hrvatske konačno odlučila o ostavci ravnateljice AEM-a i predsjednice Vijeća za elektroničke medije (VEM), te predložila Hrvatskom saboru troje novih članova VEM-a, HND smatra da je pravo vrijeme za javnu raspravu o svim važnim aspektima djelovanja Agencije i Vijeća.

Uvodno će o zakonskim okvirima, načinima uspostavljanja i održavanja neovisnosti od političkih utjecaja te dobrim praksama u zemljama Europske unije govoriti profesorica dr. Sandra Bašić Hrvatin, profesorica na Fakultetu za humanističke studije Primorskog sveučilišta u Kopru i sudionica mnogih medijskih projekata te medijska savjetnica  raznih međunarodnih organizacija i institucija.

U cilju postizanja široke rasprave, poziv na tribinu je upućen i ministrici kulture, predstavnicima Agencije za elektroničke medije/Vijeća za elektroničke medije, Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora, te Odašiljača i veza kao i nakladnike elektroničkih medija /emitera, znanstvenike koji se bave temama vezanima za medijsku regulativu te ostale zainteresirane. 

“Podsjećamo, Vlada je prošli tjedan na zatvorenom dijelu sjednice na osobni zahtjev razriješila predsjednicu Vijeća za elektroničke medije Mirjanu Rakić te članicu Vijeća Vesnu Roller kojoj je istekao mandat. Vlada je Saboru predložila da Mirjanu Rakić na toj poziciji zamjeni Damir Hajduk, dosadašnji član Vijeća. Na upražnjena mjesta u Vijeću bi trebali sjesti novinarka Anita Malenica, rukovoditelj HRT centra u Splitu Davor Marić i PR Al Jazeere Vanja Gavran koji se bio kandidirao i za ravnatelja Hine”, poručuju organizatori/ice.

Mirjana Rakić čekala je razrješenje duže od godinu dana. Vladi je uputila zahtjev u ožujku 2016. nakon prosvjeda ispred zgrade Agencije koji su održani povodom odluke Vijeća da na tri dana oduzme koncesiju Z1 televiziji zbog širenja govora mržnje. Premda je tadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović tražio da se smijene svi članovi Vijeća to se ipak nije dogodilo, pa je lani u svibnju Mirjana Rakić ponovila zahtjev i do prošlog tjedna čekala razrješenje.