Uncategorized

Izložba Rine Barbarić

Mama je bila u pravu

Mama je bila u pravu

Facebook događaja

U sklopu Vox Feminae Festivala , od 27. do 29. listopada, bit će otvorena izložba ilustratorice Rine Barbarić pod nazivom ‘Mama je bila u pravu’

Barbarić je autorica i ovogodišnjih vizuala festivala te se njenom izložbom otvara novi prostor Voxa – “Šesnaestica”. Prostor su dobile na javnom natječaju Grada Zagreba, te od njega (uz pomoć vrijednih volonterki i volontera) napravile mali community hub u centru Trešnjevke za društvena i kulturna događanja.

U seriji slika ‘Mama je bila u pravu’ Barbarić koristi različite oblike ženskog tijela čiji dijelovi ujedno prikazuju umirujući izraz lica, zadovoljstvo i mirnoću uma i otpor prema stalnoj objektifikaciji ženskog tijela. Boje, uzorci i biljni motivi koji se isprepliću s glavnim elementima simboliziraju dječju naivnost, zaigranost, prirodnost. S koncentracijom na ženski torzo u kombinaciji s dijelovima lica pokušava se zbuniti gledatelje_ice o kakvom se motivu zapravo radi.

“Moje bedro nije baš toliko usko, moj nos nije dovoljno malen, grudi su mi prevelike… Iako je mama svaki dan ponavljala suprotno (kako svima pa tako i meni), ništa mi to nije značilo dok to sama nisam odlučila shvatiti. Stoga, ovu izložbu posvećujem djevojčicama koje ulaze u pubertet i tek započinju borbu protiv nametnutih ideala ljepote ali i svim ženama u mojem životu s kojima sam tu borbu dijelila“, poručuje ilustratorica.