Uncategorized

u sklopu mjeseca ponosa

Ponosno na pozornici: radionica Forum kazališta

Ponosno na pozornici: radionica Forum kazališta

Ponosno na pozornici: radionica Forum kazališta, koju organizira Centar za kazalište potlačenih POKAZ u sklopu Mjesecaponosa održat će se 22.5., 23.5., 24.5., 29.5., 30.5., 31.5. u dvorani prostora Mreža Antifašistkinja Zagreb, Pavla Hatza 16 od 17 do 20 sati. Prijaviti se možete na: ckp.pokaz@gmail.com. 

Pozivamo vas na sudjelovanje na radionici forum kazališta usmjerenoj na osnaživanje LGBTIQ osoba putem koje bi se osvještavala problematika same zajednice koristeći se dramsko – pedagoškim metodama forum kazališta. Riječ je o društveno angažiranoj, aktivirajućoj i kreativnoj kazališnoj praksi, koja stvara prostor dijaloga i djelovanja u kojem se događa iskustveno učenje, spajanje osjetilnog i kognitivnog, osobnog i društvenog, a koja doprinosi osnaživanju i transformaciji uključenih sudionika/ca. Do kraja radionice zajednički ćemo napraviti interaktivnu predstavu koju možemo prikazati publici ukoliko se sudionici_e slože!

Bilo bi poželjno sudjelovati na svim susretima s obzirom da se radi o cjelovitom procesu. 
Minimalni broj sudionika/ca jest 5, maksimalan broj 20.

Svoje prijave šaljite na ckp.pokaz@gmail.com s naslovom “Mjesec ponosa”. 

VIŠE O FORUM KAZALIŠTU:

Kazalište potlačenih vrsta je interaktivnog političkog teatra koju je šezdesetih godina u Brazilu razvio Augusto Boal, te ju je desetljećima potom zajedno sa svojim suradnicima nastavio razvijati kroz radionice i predstave u cijelome svijetu. Ovaj termin obuhvaća niz kazališnih i aktivističkih tehnika koje povezuje inzistiranje na demokratskom dijalogu i (samo)osnaživanju potlačenih skupina. Sve tehnike Kazališta potlačenih ukorijenjene su u svakodnevnom iskustvu nasilja i opresije, kako bi sudionici/e od pasivnih promatrača postali/e aktivni/e sudionici/e vlastitih života, ali i kako bi sudionice/e svojim djelovanjem (umjetničkim i aktivističkim) potaknuli članove i članice zajednica iz kojih dolaze na djelovanje – kako na kazališnim daskama, tako i na ulici i u školi ili na radnom mjestu. Proživljena iskustva opresije tako se kroz igre i kazališne i umjetničke vježbe prerađuju, dijele i promišljaju, kako bi na koncu radionice proizvela umjetničko djelo, koje potom i samo kod publike postaje pogon za daljnje promišljanje, utoliko što je poziva na sudjelovanje i omogućuje joj djelovanje. Tehnike Kazališta potlačenih raznovrsne su, ali sve dijele iste osnovne principe: utemeljene su na življenim opresijama, dijalogu, pozivu na djelovanje.
Tehnike kazališta potlačenih su: forum-kazalište, nevidljivo kazalište, kazalište slika, legislativno kazalište, novinsko kazalište, duga želja.
______________________________________________________

VIŠE O CENTRU ZA KAZALIŠTE POTLAČENIH “POKAZ”:
Forum skupinu Udruge “Pokaz” čini desetak članova_ica koji se bave Kazalištem potlačenim i ostalim metodama dramske pedagogije s naglaskom na Forum-kazalište kao izvedbenom (predstave) i radioničkom metodom. Skupina je 2010. godine počela djelovati u sklopu udruge Zagrebačkog savjetovališta protiv nasilja djece i mladih “Luka Ritz” koristeći se dramskim djelovanjem kao alatom društveno-angažirane, kazališne prakse u prevenciji nasilja među i nad djecom i mladima, te aktiviranjem “tihe većine” pasivnih promatrača radeći pritom na temama koje koreliraju s temeljnim sadržajima odgoja i obrazovanja za mir: nenasilna komunikacija i transformacija sukoba, nenasilno djelovanje, usvajanje vrijednosti zaštite ljudskih prava, poticanje suradnje, izražavanje vlastitih identiteta i uvažavanje različitosti, aktivno rješavanje problema i aktivan odnos prema zajednici. 
Tijekom sedam godina djelovanja uspješno smo realizirali 19 višemjesečnih (polugodišnjih i cijelogodišnjih) projekata baziranih na metodi rada Kazališta potlačenih, ostvarivši pritom veliki broj partnerstava i suradnja s osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba, fakultetima, domovima za odgoj i obrazovanje djece i mladih, odgojinim domovima, udrugama i kulturnim ustanovama, gostujući na nekoliko konferencija i stručnih skupova. 

Radionicu izvode:
Josipa Lulić, od 1996. aktivno se bavi kazalištem potlačenih. Voditeljica i suvoditeljica mnogobrojinih radionica u Karlovcu i Zagrebu, performansa, javnih izvedbi forum kazališta te drugih javnih akcija u suradnji s nizom udruga. Vodila i radionice u okviru treninga za mlade aktiviste za mir u zajednici Mladi MIRamiDA te 2008/2009. predavala kolegij Forum teatar na Mirovnim studijima CMS-a. Sudjeluje u edukaciji srednjoškolaca za ljudska prava u CMS-u, a vodi i radionice u sklopu Škole ljudskih prava. Od 2010. do 2017. radila kao vanjska suradnica na svim projektima forum-kazališta Savjetovališta “Luka Ritz”; suvodila forum-skupinu Savjetovališta i radionice forum-kazališta te glumi i jockerira u forum-izvedbama. Godine 2015. sudjelovala je na edukaciji za forum kazalište u Svjetskom centru za kazalište potlačenih CTO u Rio de Janeiru, Brazil. Zaposlena na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Voditeljica udruge “Pokaz”.

Doria Jukić, izvoditeljica – amaterska glumica I jockerica u forum-izvedbama. Studentica 5.godine Studija socijalnog rada. Sudjelovala je na dvije edukacije (početna i napredna) Forum kazališta te se 2015. godine pridružuje forum skupini koja djeluje u Savjetovalištu “Luka Ritz”. Volontirala je na projektu vođenja radionica s mladima sa poremećajem u ponašanju te sudjelovala u izradi forum priča i izvođenju istih u čemu sudjeluje i do danas. Od 2016. godine radi u sigurnoj kući “Duga” za žrtve obiteljskog nasilja, gdje sudjeluje na projektu “Tete čuvalice” za čuvanje djece. U sklopu bavljenja društvenim aktivizmom ima iskustvo suradnje s različitim tipovima organizacija civilnog društva.