Uncategorized

Filmska večer posvećena ženskoj seksualnosti

Kino Katarina (Valelunga)-Le Clitoris / Wetlands

Kino Katarina (Valelunga)-Le Clitoris / Wetlands

Nakonjusmo

Kino Katarina (Valelunga, Pula) poziva Vas u utorak 24. 07. u 21 sat na tematsku filmsku večer na otvorenom s diskusijom o filmovima:

Le Clitoris, r. Lori Malépart-Traversy, Francuska, 2016, 3 min

Wetlands, r. David Wnendt, Njemačka, 2013, 109 min

Gošća uvodničarka: Jasna Jasna Žmak

Filmska večer bit će posvećena ženskoj seksualnosti, genitalijama, orgazmima, svemu onome što su nas učili da je nepristojno ili, još gore, ne postoji. Ova projekcija bit će kao sve što ste ikada htjeli znati o seksu a niste se usudili pitati na ženski način!

Le Clitoris
Kratki animirano-dokumentarni film nastao je kao diplomski rad mlade kanadske autorice zbog njene želje da “demistificira žensku seksualnost kroz otkrivanje anatomije i funkcioniranja ovog organa, njegove povijesti, uloge koju ima u ženskom orgazmu i funkcije koju ima za emancipaciju žena”.

Wetlands
Igrani film nastao po istoimenoj knjizi kultne njemačke autorice Charlotte Roche, koju mnogi smatraju enfant terribleom njemačke književne scene, premijerno je prikazan na festivalu u Locarnu, a potom i na Sundanceu. Knjiga koja je radvojila feminističku scenu, jednako kao i film nakon nje, beskompromisno govori o svim temama koje se inače u društvu prešućuju, od hemoroida do analnog seksa, od menstrualne krvi do smegme, od seksualnih fantazija do pornografije. Kada osamnaestogodišnja Helen završi na odjelu za proktologiju nepoznatog njemačkog gradića, provest će nas kroz vlastitu povijest “bolesti” na jedan sasvim neuobičajeni način.

Jasna Jasna Žmak, dramaturginja, scenaristica i spisateljica, rođena na Verudi, živi na Trešnjevci, radi uglavnom po Zagrebu i Beogradu. Diplomirala dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje trenutno radi kao umjetnička asistentica. 
Doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavila zbirku lezbijskih priča Moja ti (Profil, 2015), surađuje s feminističkim portalima MUF, Libela i VoxFeminae. Neke njene priče mogu se čitati i na mojati.tumblr.com i cudnamjesta.tumblr.com.