Najave

11.09.2018. 12:14:48 - Libela

pronicljiv uvid u misao jedne od najvažnijih suvremenih figura

Donna Haraway: Pripovijedanje za zemaljski opstanak

(Foto: Facebook)

Datum/ vrijeme: 15.09.18 19.00; 21.09.18 19.00
Lokacija: Kino EUROPA (dvorana Müller)

Feministkinja i povjesničarka znanosti Donna Haraway vjerojatno je najpoznatija kao autorica dvaju revolucionarnih djela: eseja "Kiborški manifest" ("A Cyborg Manifesto") i knjige Vizije primata (Primate Visions). Oba djela su uzdrmala ustaljene "zdravorazumske" kategorije, rušeći granice između ljudi, životinja i strojeva te propitujući esencijalizam roda i implicitne pretpostavke ljudske fascinacije primatima kroz postkolonijalnu optiku.

Film DONNA HARAWAY: PRIPOVIJEDANJE ZA ZEMALJSKI OPSTANAK donosi zaigrano i intrigantno putovanje kroz njezin život, utjecaje i ideje. Haraway je strastvena i rječita pripovjedačica, a film je strukturiran oko serije rasprava u njezinom domu u Kaliforniji, koji je pomogla izgraditi vlastitim rukama, o temama kao što su kapitalizam i antropocen (termin koji "koristi ali smatra problematičnim"), znanstvena fantastika kao filozofski tekst, nekonvencionalni bračni i seksualni odnosi, uloga katolicizma u njenom odgoju, ljudi i psi, represija ženskog pisma, iznenađujuće fascinantna povijest ortodontske estetike i nužnost novih postkolonijalnih i postpatrijarhalnih narativa. Riječ je o impresivnom rasponu tema – s intelektualkom okretnog i radoznalog uma.

Haraway i režiser Fabrizio Terranova (kojeg čujemo, ali ne vidimo) očito se osjećaju opušteno u zajedničkom društvu, dajući razgovorima – koji su nadopunjeni slikama umjetnina i otkačenim animacijama – ugodnu, intimnu atmosferu. Terranova se poigrava zelenim ekranom kako bi ilustrirao Harawayine riječi ili dao svoj komentar. Kada Haraway govori o pripovijedanju, vidimo sliku nje u pozadini kako piše. Kada razgovor krene u smjeru njenih neuobičajenih intimnih odnosa i opresivne moći heteronormativnosti, sekvoje koje vidimo kroz njezin prozor zamjenjuje sređena ulica u predgrađu. Morski beskralježnjaci, jedna od Harawayjinih fascinacija, plutaju u pozadini sobe.

Tagovi: donna haraway, pripovijedanje za zemaljski opstanak, projekcija filma

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM