Uncategorized

heroine koje pokreću pozitivne promjene u društvu

Poziv umjetnicama i ilustratoricama: Kreirajte Shero!

Poziv umjetnicama i ilustratoricama: Kreirajte Shero!

Udruga B.a.B.e.  pozvala je ilustratorice, stripašice i grafičke ilustratorice da prijave svoje radove koji tematiziraju heroine, žene koje pokreću društvene promjene.

Prenosimo njihov poziv:

Grafička si umjetnica ili stripašica koja želi kreirati društveno angažirane ilustracije i istovremeno pokrenuti  pozitivnu promjenu u društvu? Pozivamo te da svoje vještine iskoristiš u svrhu promocije ženskih prava!

WAVE mreža[1] (Women Against Violence Europe) je u potrazi za umjetnicama i stripašicama zainteresiranim za vizualiziranjem njihove vizije Shero– inspirativne likinje i herojke koje su pozitivna agentice društvenih promjena. Zamislite dan u životu Shero koji se sastoji isključivo od akcija usmjerenih prevenciji i suzbijanju nasilja prema ženama. Zamislite okolinu u kojoj je rodnouvjetovano nasilje najprisutnije; je li to unutar obiteljskog doma? u vezama? na ulici? što bi Shero učinila kao svjedokinja ili žrtva? Tu uskačete vi i vaša vizija inspirativne strip figure sposobne suočiti se s predmetnim izazovima i pružiti zaštitu ženama žrtvama nasilja.

Poziv je otvoren za punoljetne stripašice od 17. rujna do 14. listopada 2018. godine. Stripovi, u elektronskoj formi, šalju se lokalnoj organizaciji[2], voditeljici nacionalne kampanje čiji će žiri potom odabrati radove do 3 umjetnice. Umjetnice koje udovoljavaju zadanim kriterijima trebaju imati nacionalnost ili prebivalište u nekoj od zemalja koje sudjeluju u kampanji[3].

WAVE mreža objavit će radove pobjednica u publikaciji na izvornom jeziku, uz tekst objašnjenja i kratki profil umjetnice na engleskom jeziku.

Vaša prijava treba sadržavati sljedeće:

  • stranicu umjetničkog djela u obliku stripa gdje ćete predstaviti originalnu i inspirativnu junakinju Shero (za potrebe stripa možete joj promijeniti ime) koja je agentica pozitivnih promjena u društvu. Popratna priča treba biti vezana uz problem obiteljskog psihičkog ili seksualnog nasilja na način na koji je isto definirano u Istanbulskoj konvenciji[4]. Prednost će imati stripovi pisani na hrvatskom jeziku, ali su prihvatljive i prijave na engleskom jeziku;
  • kratku biografiju umjetnice; molimo da uključite datum i godinu rođenja[5], kontakt email i željeno umjetničko ime ukoliko ne želite da koristimo vaše pravo ime;
  • sken potpisane kratke izjave iz koje je jasno i vidljivo da dajete pravo WAVE mreži na korištenje vašeg umjetničkog djela u publikaciji sa svrhom promocije StepUp! kampanje od 2018. do 2021. godine. Vaša autorska prava u potpunosti će biti ispoštovana, a vaše intelektualno vlasništvo u potpunosti zaštićeno.

Radovi odabranih umjetnica bit će objavljeni u jedinstvenoj europskoj publikaciji koja će biti distribuirana u 46 država članica WAVE mreže kao i objavljena u pdf formatu na relevantnim internet stranicama. Također, odabrane umjetnice dobit će poklon paket i 3 tiskane kopije navedene publikacije. Isto tako, WAVE mreža ostavlja otvorenom mogućnost kontaktiranja nekih od autorica s ciljem potencijalne buduće suradnje.

Za više detalja o samom pozivu, molimo obratite se udruzi B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran.

Nacionalne pobjednice bit će proglašene 18. listopada 2018. godine.

StepUp! kampanja europski je projekt WAVE mreže koji za cilj ima zaustavljanje nasilja prema ženama, pružanje zaštite ženama žrtvama nasilja kao i podizanje svijesti o navedenom problemu.



[1] WAVE mreža je jedina europska mreža ženskih organizacija fokusirana isključivo na eliminaciju nasilja prema ženama i djeci. Osnovana je 1994. godine, a trenutno broji preko 140 organizacija civilnog društva iz 46 različitih zemalja.

[2] Udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. voditeljica je StepUp! kampanje u Hrvatskoj. Svoje prijave možete poslati na babe@babe.hr

[3] Zemlje koje sudjeluju u StepUp! kampanji u 2018. godini su: Albanija, Austrija, Bugarska, Cipar, Crna Gora, Estonija, Finska, Gruzija, Hrvatska, Italija, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Poljska, Portugal, Slovačka, Srbija, Španjolska, Ukrajina i Wales.

[4] Molimo referirajte se na članke 3, 33, 35 i 36 Istanbulske konvencije (http://bit.ly/IstaCon)

[5] Datum i godina rođenja potrebni su nam isključivo radi utvrđivanja punoljetnosti; isti neće biti objavljeni.