Preko plota

 • U Unsko-sanskom kantonu migrantima zabranjena vožnja autobusom

  U Unsko-sanskom kantonu migrantima zabranjena vožnja autobusom

  Prije dva tjedna, vlasti Unsko-sanskog kantona naredile su prisilno uklanjanje improviziranog kampa koji se nalazio u naselju Polje, na ulazu u Veliku Kladušu u Bosni i Hercegovini. Migranti i migrantkinje koji su u tom kampu imali jedino sklonište otjerani su uz upotrebu sile, nije im (...)

 • Žene u BiH: pola populacije a ni petina vlasti - dokad?

  Žene u BiH: pola populacije a ni petina vlasti - dokad?

  Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH jasno propisuje obavezu državnih tijela na svim nivoima vlasti da osiguraju ravnopravnu zastupljenost oba spola na svim nivoima vlasti. Ravnopravna zastupljenost postoji u slučaju kada je manje zastupljeni spol, zastupljen u procentu od najmanje 40%.

 • Zatvorska kazna za Milutina Jeličića Jutku

  Zatvorska kazna za Milutina Jeličića Jutku

  Bivši čelnik općine Brus, Milutin Jeličić Jutka danas je proglašen krivim za nedozvoljene seksualne radnje nad svojom bivšom zaposlenicom Marijom Lukić . Podsjećamo, Marija Lukić tokom dvije je godine primila oko 15 000 uznemirujućih poruka od Jeličića, dotični ju je ljubio u usta (...)

 • Druga bh. povorka ponosa: Nije život četiri zida!

  Druga bh. povorka ponosa: Nije život četiri zida!

  Druga bosanskohercegovačka povorka ponosa održat će se 23. kolovoza u Sarajevu. Povorka ponosa je protest protiv nejednakosti i predstavlja borbu za bolji položaj lezbijki, gejeva, biseksualnih, trans, interspolnih i kvir osoba u bosanskohercegovačkom društvu.

 • Zaustavimo pandemiju nasilja u porodici

  Zaustavimo pandemiju nasilja u porodici

  Od početka godine najmanje 6 žena ubijeno je u Srbiji od strane partnera ili člana porodice, javlja Autonomni ženski centar Beograd u svom priopćenju. Zabilježeno je isto toliko pokušaja femicida u obiteljsko-partnerskom kontekstu.

 • Feminizam i patrijarhat: Globalizirano nasilje iz ženske perspektive

  Feminizam i patrijarhat: Globalizirano nasilje iz ženske perspektive

  Može li ijedno društvo uspješno ukinuti militarizirajuće dinamike ako ozbiljno ne razmatra djelovanje patrijarhata? / Uz knjigu Globalizacija i militarizam: Feministice slažu kockice . Autorica Cynthia Enloe, edicija re:politico, urednica edicije Nejra Nuna Čengić; S engleskog prevela Gorana (...)

 • Dodijeljena priznanja Bring The Noize - BeFem

  Dodijeljena priznanja Bring The Noize - BeFem

  Povodom 8. marta i prisjećanja na žensku borbu, otpor i solidarnost u prostorijama KC Grada , dodijeljena su priznanja Bring The Noize – BeFem za feminističke inicijative tijekom 2019. godine. Jedne od dobitnica priznanja, Združena akcija Krov nad glavom , u svom (...)

 • Mapa osmomartovskih događaja u Srbijia

  Mapa osmomartovskih događaja u Srbijia

  Rekonstrukcija Ženski fond , prva lokalna ženska fondacija u Srbiji, osnovana 2004. s misijom da podrži i održi feminističku političku platformu protiv rata, nacionalizma, rasizma, militarizma, bilo kog oblika diskriminacije i nasilja prema ženama, objavila je danas mapu osmomartovskih (...)

 • Poželjno je da kandidatkinja ima djecu stariju od tri godine i/ili da ne planira trudnoću

  Poželjno je da kandidatkinja ima djecu stariju od tri godine i/ili da ne planira trudnoću

  Na slovenskom Instagram profilu Delozlom prije nekoliko dana objavljen je oglas za posao koji među ostalim uvjetima zapošljavanja navodi: 'Budući da zapošljavamo zbog odlaska na porodiljni, poželjno je da kandidatkinja već ima djecu stariju od tri godine i/ili da ne planira porodiljni dopust za (...)

 • CG: odbijen zahtjev crkve za oduzimanje roditeljskih prava istospolnim zajednicama

  CG: odbijen zahtjev crkve za oduzimanje roditeljskih prava istospolnim zajednicama

  Ministarstvo za ljudska i manjinska Crne Gore nije prihvatilo prijedlog Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) da se istospolnim parovima zbog stupanja u životno partnerstvo oduzima pravo na roditeljstvo. Ministarstvo smatra da je takav stav neprihvatljiv te da je "direktno narušavanje (...)

1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija

AEM