Preko plota

 • Građani i građanke Sarajeva prosvjedovali zbog redukcija vode!

  Građani i građanke Sarajeva prosvjedovali zbog redukcija vode!

  Građani i građanke okupljeni oko inicijative Vodoodbrana Sarajeva u utorak su prosvjedovali ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo zbog višemjesečne redukcije vode u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Naime, građani i građanke Sarajeva već mjesecima nemaju stalni pristup vodi te se situaciji ne (...)

 • Krivična djela počinjena iz mržnje i poticanje na mržnju

  Krivična djela počinjena iz mržnje i poticanje na mržnju

  Sarajevski otvoreni centar objavljuje tekst iz svog Godišnjeg izvještaja o stanju ljudskih prava LGBTI osoba – Rozi izvještaj 2017. Pravni okvir U aprilu 2016. Parlament Federacije BiH usvojio je Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH kojim su (...)

 • Psihijatri/ce svjesni rizika kojem su izložene LGBTI osobe u BiH

  Psihijatri/ce svjesni rizika kojem su izložene LGBTI osobe u BiH

  6.10.2017. godine medicinski službenici_ce psihijatrijske bolnice Jagomir imali_e su priliku čuti osnovne informacije o pravima i potrebama LGBTI osoba. Ove informacije dobili su na info sesiji koju je organizovao Sarajevski otvoreni centar u cilju ostvarivanja boljeg odnosa između LGBTI osoba (...)

 • 'U ime ljubavi' održana prva Parada ponosa u Prištini

  'U ime ljubavi' održana prva Parada ponosa u Prištini

  Pod motom "U ime ljubavi" danas je u Prištini održana prva kosovska Parada ponosa. Protekla je mirno i bez incidenata, prenosi Radio Sarajevo. Parada je okupila par stotina pripadnika i pripadnica LGBT zajednice, predstavnika kosovskih institucija, civilnog društva i građana i (...)

 • Prijetnje smrću sudionicima i sudionicama Povorke ponosa na Kosovu

  Prijetnje smrću sudionicima i sudionicama Povorke ponosa na Kosovu

  Prištinski mediji dobili su od nepoznatih osoba koje sebe nazivaju "revoltiranim građanima" poruke u kojima se prijeti smrću sudionicima i sudionicama danas planirane Parade ponosa u Prištini, prenosi LGBT.ba. Putem e-mail adrese, po svemu sudeći posebno otvorene za upućivanje (...)

 • Kad friendly nije dovoljno...

  Kad friendly nije dovoljno...

  Razgovaram na sasvim običnoj kafi s prijateljima o psihoterapiji. Jesam li, pitaju me, zadovoljna terapeutkinjom. Jesam, velim, i više nego. Kako se zove, pitaju. Tako i tako, kažem. Je li friendly, pitaju. Dašta da jeste, pa kako bih bila zadovoljna njom da nije, čudim se, pa se i oni nasmiju, (...)

 • Održana peta Parada ponosa u Crnoj Gori

  Održana peta Parada ponosa u Crnoj Gori

  Pod sloganom "Čojstvom protiv nasilja" bez incidenata, 23. rujna je održana peta Parada ponosa u Podgorici. Ulice su bile zatvorene od podne do 15 sati, kako bi se izbjegli potencijalni incidenti. U Podgorici se okupilo oko 300 osoba koji su koračali/e Njegoševom ulicom, (...)

 • Reagirajte dok ne bude kasno!

  Reagirajte dok ne bude kasno!

  Povodom ubojstva još jedne žene (V.M.) u Srbiji te ponovnog medijskog izvještavanja i nagađanja o okolnostima ubojstva (J.M.) koje se dogodilo prije godinu dana, reagirala je mreža ženskih nevladinih organizacija "Žene protiv nasilja". U svom priopćenju upozoravaju na dvije stvari: (...)

 • Parada ponosa u Beogradu prošla je bez incidenata

  Parada ponosa u Beogradu prošla je bez incidenata

  Ovogodišnji Prajd u Beogradu održan je u nedjelju, 17. rujna pod sloganom "Za promenu" te je prošao bez incidenata. Uz oko tisuću ljudi, Prajdu su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić , gradonačelnik Beograda Siniša Mali te ambasador amsterdamskog prajda Hans Vanhoven .

 • Pojmovnik antifašističke borbe

  Pojmovnik antifašističke borbe

  Ako vas zanima povijesna dimenzija antifašizma u Srbiji i Jugoslaviji, zavirite u Pojmovnik antifašističke borbe , koji je izdala platforma Škola antifašizma 2016. godine. "U epohi kad se jugoslovensko antifašističko nasleđe sve više potiskuje, briše ili čak kriminalizuje, i kad (...)

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM