U fokusu

Radnička borba

Međunarodni tjedan solidarnosti s radnicima i radnicama grčke tvornice VIOME

Međunarodni tjedan solidarnosti s radnicima i radnicama grčke tvornice VIOME

Kao rezultat pravne bitke koju vodi protiv radnika/ca okupirane samoupravne tvornice VIOME u Solunu, grčka država organizira niz aukcija s ciljem prodaje zemljište na kojem se nalazi tvornica VIOME. Moguća prodaja zemljišta stvorit će pravnu osnovu za iseljavanje radnika iz tvornice.

Iako su radnici/e i “Skupština solidarnosti” odlučili braniti tvornicu po svaku cijenu, proces aukcije predstavlja prijetnju i to zahtijeva mobilizaciju kako bi se to spriječilo. Prvi korak je da se blokira prvi takav pokušaj dražbe koji je planiran za 26. studenog. Zato radnici/e VIOME traže pomoć oko pritiska na vladu da se zadovolje njihovi dugogodišnji zahtjevi za legalizaciju njihovog djelovanja, a to je izvlaštenje tvornice i davanje tvornice na upravljanje radničkoj zadruzi, kojom će se upravljati na horizontalan, demokratski i samoupravni način, kao što je to slučaj u zadnje tri godine.

Od 17. do 24. studenog radnici VIOME su organizirali međunarodni tjedan solidarnosti u kojem pozivaju razne pojedince i kolektive da naprave nešto od sljedećeg:

–  da potpišete rezoluciju i službeno ju pošaljete u grčko veleposlanstvo

–  da u svom radnom kolektivu organizirate neku akciju, uslikate ju i pošaljete im sliku. Dovoljno je samo da neki vaši ljudi drže transparent na kojem bi bila ispisana poruka solidarnosti s grčkim radnicima. Poruka može biti na lokalnom ili engleskom jeziku

– da u svom kolektivu organizirate projekciju 30 minuta dokumentarnog filma o njihovoj borbi

Ako nemate vremena za ništa od navedenog, možda možete barem na vašoj Facebook stranici napisati par riječi u znak potpore i staviti link na njihovu stranicu (http://www.viome.org/)  na kojoj se prikazuju svi vidovi podrške iz cijelog svijeta.