U fokusu

Naprednjacima 48% glasova

Izbori u Srbiji: Vučiću većina, Šešelj u parlamentu

Izbori u Srbiji: Vučiću većina, Šešelj u parlamentu

Hina/Tanjug

Koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS) Aleksandra Vučića pobjednik je izvanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, a u Skupštinu Srbije ući će još šest stranaka i koalicija, najnoviji su podaci Republičkog izbornog povjerenstva (RIK), objavljeni u ponedjeljak na temelju 96,23 posto prebrojanih glasova.

Prema najnovijim preliminarnim rezultatima u srbijanski parlament, pored SNS, ulaze i koalicija okupljena oko socijalista Ivice Dačića (SPS-JS), Demokratske stranke (DS) Bojana Pajtića, radikali (SRS) ratnog zločinca Vojislava Šešelja, Pokret Dosta je bilo, Saše Radulovića, trojna koalicija stranaka Borisa Tadića, Nenada Čanka i Čedomira Jovanovića (SDS-LSV-LDP), te koalicija DSS-Dveri, Sande Rašković Ivić i Boška Obradovića.

Jutrošnji podaci RIK-a, na temelju 96,23 posto prebrojanih glasova, pokazuju da je SNS osvojila 48,28 posto glasova,  SPS-JS 11,02, SRS 8,04, DS 6,04 , pokret Dosta je bilo 5,95 posto, koalicija SDS-LDP-LSV 5,02 posto, a, koalicija DSS-Dveri pet posto.

Direktor agencije IPSOS Strategic Marketing Srđan Bogosavljević ocjenjuje da bi, na temelju sadašnjih statističkih pokazatelja, Vučićevi naprednjaci mogli samostalno formirati vladu jer im sve iznad 48 posto glasova, primjenom proporcionalnog izbornog sustava, omogućuje više od 126 mandata, dakle više od polovice, s obzirom da je u parlamentu 250 mjesta.

Bogosavljević istodobno ostavlja otvorenom mogućnost da u konačnom zbroju glasova dvije koalicije, koje su na rubu izbornog praga od pet posto, SDS-LSV-LDP te DSS-Pokret Dveri, skliznu ispod njega i ne uđu u parlament.

“Naprednjaci i njihovi partneri, prema sadašnjem zbroju glasova, imaju komotnu parlamentarnu većinu i stvar je taktičke i političke procjene hoće li još nekog pridružiti koaliciji kada budu formirali vladu.  U svakom slučaju, za to im nije neophodan novi koalicijski parner”, ocijenio je Bogosavljević jutros za Radio-televiziju Srbije.

Vučić želi biti premijer svih građana, oporba sumnja u neregularnost

Vođa naprednjaka Aleksandar Vučić rekao je, proglašavajući sinoć izbornu pobjedu, kako će se truditi da bude predsjednik vlade svih građana Srbije, naglasivši da je “pobjeda SNS-a povijesna” jer su se “građani opredijelili za budućnost, a ne za prošlost i vrijeme sukoba, pljačkaške privatizacije i korupcije”.

“Ako dobijem mandat od predsjednika Republike obećavam da ću, bez obzira na to tko kako misli i kako je glasovao, biti predsjednik vlade vlade svih građana”, rekao je Vučić, ocijenivši da su ovo bili najmirniji izbori s najmanje nepravilnosti u posljednjih četvrt stoljeća.

Oporba, međutim, ne dijeli Vučićevo mišljenje i tvrdi da su izbore, od kampanje do glasovanja i brojanja glasova, obilježile brojne neregularnosti, nepravilnosti i zloporabe.

Sumnje u regularnost izbora predstavnici koalicija SDS-LSV-LDP, DSS-Dveri, Pokreta Dosta je bilo i Demokratske stranke izrazile su već sinoć prije ponoći, navodeći kako je “velika sramota da se u 21. stoljeću ni četiri sata nakon zatvaranja birališta ne znaju preliminarni rezultati izbora”.

Vođe ovih koalicija i stranaka tijekom noći su od Republičkog izbornog povjerenstva zatražili detaljan uvid i kompletan izborni materijal.

Analitičari u prvim komentarima ističu da je izbornih nepravilnosti bilo, ali da one ne mogu presudno utjecati na promjenu raspodjele mandata u parlamentu.

Beogradski mediji izvješćuju da su Vučiću i naprednjacima već stigle čestitke iz Europske unije, od njemačke kancelarke Angele Merkel, povjerenika za proširenje i susjedsku politiku Johannesa Hanna te austrijskog šefa diplomacije Sebastiana Kurtza koji je, kako se naglašava, čestitku na svojem Twitter profilu ispisao – ćirilicom.

Uz jučerašnje izvanredne parlamentarne izbore građani Srbije glasovali su i za vijećnike općina i gradova u Srbiji, a građani Vojvodine birali su novi pokrajinski parlament.

Vlast u Vojvodini izgubila je Demokratska stranka (DS) Bojana Pajtića, a prema neslužbenim rezultatima SNS Aleksandra Vučića imat će više od 42 posto glasova, a slijedi je Savez vojvođanskih Mađara s oko 13 posto,  Socijalistička partija Srbije s 8,6 posto i Demokratska stranka s 8 posto glasova.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) je na svim razinama izbora u Srbiji išao u koaliciji s Demokratskom strankom (DS), a čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov ocijenio je njegova stranka “ima razloga za zadovoljstvo jer smo zahvaljujući DS-u i povratku u republički parlament obnovili republičku relevantnost”. DSHV će imati i predstavnika u Skupštini Vojvodine.

Prema nepotpunim podacima, u Skupštinu Vojvodine ući će i Šešeljevi radikali te Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka.