U fokusu

REGIONALNA KONFERENCIJA O LJUDSKIM PRAVIMA LGBTI OSOBA

Sloboda okupljanja: pravo za sve ili privilegija za pojedine?

Sloboda okupljanja: pravo za sve ili privilegija za pojedine?

Sarajevski otvoreni centar

U okviru programa za 17. maj, Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, Sarajevski otvoreni centar poziva na regionalnu konferenciju o ljudskim pravima LGBTI osoba pod nazivom “Sloboda okupljanja: pravo za sve ili privilegija za pojedine?” koja će biti održana u ponedjeljak, 7. maja 2018. godine u Sarajevu, prenosi LGBT.ba.

“Sarajevski otvoreni centar organizira konferenciju kako bi podsjetio institucije Bosne i Herecegovine i njenih entiteta na obaveze koje je potrebno regulisati u cilju postizanja ravnopravnosti LGBTI osoba u bh. društvu. Ova jednodnevna konferencija bit će mjesto podsticanja javne rasprave o pitanjima od interesa za LGBTI osobe, ali i druge društvene grupe u BiH, tačnije o pravu na slobodu okupljanja”, prenose organizatorice.

Konferencija “Sloboda okupljanja: pravo za sve ili privilegija za pojedine?” je jednodnevna konferencija u okviru koje će se diskutovati o međunarodnim standardima za zaštitu slobode okupljanja i praski zemalja u regiji, te o nacionalnom zakonodavtsvu i slobodi okupljanja u BiH. Učešće u sklopu panela će uzeti regionalni i domaći eksperti_ce iz navedene oblasti, predstavnici_ce Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (OIDHR) iz Varšave, predstavnici_e Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, predstavnici_e Misije OSCE BiH, predstavnici_e domaćih nadležnih institucija; te predstavnici_ce međunarodnih i domaćih organizacija civilnog sektora.

Konferenciju organizuje Sarajevski otvoreni centar pod pokroviteljstvom Fonda otvoreno društvo u BiH.

Prijevod na engleski i BHS jezike je obezbijeđen.