Prozor u svijet

 • Jinwar - Simbol novog života za žene u Rojavi

  Jinwar - Simbol novog života za žene u Rojavi

  Na sjeveroistoku Rojave, u Jazira kantonu nedaleko grada Dirbesiye, nakon kilometara pustih prostranstava, nalazi se izolirano, malo selo od velikog značaja imenom Jinwar – prvo eko selo u Rojavi čije su stanovnice isključivo žene.

 • Trumpova administracija dodatno otežala pristup pobačaju diljem svijeta

  Trumpova administracija dodatno otežala pristup pobačaju diljem svijeta

  Trumpova je administracija priopćila u ponedjeljak da je znatno proširila opseg politike koja blokira američku pomoć stranim organizacijama koje obavljaju ili daju informacije o pobačaju , poručuju aktivisti/kinje koji/e tvrde da će ovaj potez značajno ometati pristup ženama kritičnoj skrbi.

 • Seksualno nasilje nad djecom ostaje tabu u Indiji

  Seksualno nasilje nad djecom ostaje tabu u Indiji

  Seksualno nasilje nad djecom i dalje je tabu u Indiji, unatoč brojci od gotovo 70 posto silovane, zlostavljane i djece koja se koriste kao seksualno roblje, prema posljednjim podacima. U 2015. godini prijavljeno je 14.913 slučajeva seksualnog nasilja nad djecom , što je gotovo dvostruko u (...)

 • Onaman kolektiv: Indijanska tradicija kao umjetnost otpora

  Onaman kolektiv: Indijanska tradicija kao umjetnost otpora

  Onaman (izg. Anamin) na jeziku američkih Anishinabek Indijanaca označava crvenu boju proizvedenu od prirodnih sastojaka koja povećanjem temperature proizvodnje postaje sve crvenija, a tradicionalno se koristi ne samo u umjetnosti, već i pri zaustavljanju krvarenja i saniranju ozljeda s (...)

 • Kako se bore feministkinje u Rumunjskoj?

  Kako se bore feministkinje u Rumunjskoj?

  Vjerojatno ste čitale/i o antikorupcijskim prosvjedima u Rumunjskoj koji su se održavali ove veljače . No, sljedećeg mjeseca, u ožujku, još je jedan marš održan u Bukureštu. Ovoga puta su članovi i članice Crkve i Koalicije za obitelj izašli/e na ulice.

 • Doula pri pobačaju

  Doula pri pobačaju

  "Baš kao što pacijent/ica koji/a prolazi kroz porod treba emocionalnu i fizičku podršku, žena koja se odluči na abortus treba jednaku brigu". Siječanj i zimske kiše su harale pustinjom u Arizoni, zaklanjajući panine oko grada Tuscona.

 • Sahar i njene sestre

  Sahar i njene sestre

  Nakon poezije Jehan Bseiso , Ghayatha Almadhouna i Dunye Mikhail , na Libeli predstavljamo još jednu pjesnikinju (porijeklom iz) arapskog svijeta. Hala Alyan je američko-palestinska pjesnikinja, koja je većinu života provela u gradovima diljem Bliskog istoka i SAD-a.

 • U Kaliforniji otvorena džamija koju vode žene

  U Kaliforniji otvorena džamija koju vode žene

  Druga džamija u SAD-u koju vode isključivo žene otvorila je svoja vrata u Kaliforniji prošlog tjedna, no, za razliku od prve otvorene u Los Angelesu prije dvije godine, u ovoj će biti dopušteno sudjelovati i muškarcima. Qal'bu Maryam Women's Mosque je "mjesto da žene mogu moliti u (...)

 • 'Nadamo se da ćemo ovime inspirirati mlade djevojke diljem Afrike'

  'Nadamo se da ćemo ovime inspirirati mlade djevojke diljem Afrike'

  "Slavljenje uspješnih afričkih žena u područjima od politike i biznisa do poljoprivrede i umjetnosti može inspirirati djevojčice diljem kontinenta da teže zatvaranju rodnog jaza", rekle su dobitnice nagrade New African Women Awards . Dvanaest žena iz raznih dijelova Afrike primilo je nagrade (...)

 • UN: Izbjeglice završavaju na tržištu robova

  UN: Izbjeglice završavaju na tržištu robova

  Rastući broj afričkih migranata i migrantkinja koji/e prolaze kroz Libiju završavaju na takozvanom "tržištu robova" prije nego ih se prodaje za otkupninu, prisilni rad ili seksualno iskorištavanje, poručili su iz UN-a ove srijede. Migranti/kinje iz sjeverne Afrike bili/e su intervjuirani od (...)

1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija

AEM