Prozor u svijet

 • Nakon 11 godina, pravda za Teodoru del Carmen Vásquez

  Nakon 11 godina, pravda za Teodoru del Carmen Vásquez

  Nakon što je za teško ubojstvo osuđena na 30 godina zatvora , žena iz El Salvadora koja je rodila mrtvo dijete oslobođena je. Njezin je slučaj ukazao na strašne posljedice potpune zabrane pobačaja u toj zemlji. 34-godišnja Teodora del Carmen Vásquez puštena je u četvrtak iz (...)

 • Malala Yousafzai: 'Feminizam je druga riječ za jednakost'

  Malala Yousafzai: 'Feminizam je druga riječ za jednakost'

  Termin "feminizam" ima različita značenja za različite ljude diljem svijeta, ali Malala Yousafzai ga vidi kao još jedan izraz za 'jednakost' , što je tema koju dobitnica Nobelove nagrade za mir shvaća vrlo ozbiljno. Kad je prvi put čula za feminizam, Yousafzai nije bila posve (...)

 • Island predlaže zabranu obrezivanja dječaka

  Island predlaže zabranu obrezivanja dječaka

  Island će, čini se, postati prva europska zemlja koja će uvesti zabranu obrezivanj a dječaka . Novi zakon propisuje kaznu do šest godina zatvora za svakoga tko obavlja obrezivanje koje nije u medicinske svrhe .

 • Ekologijom do slobodnog društva

  Ekologijom do slobodnog društva

  Internacionalistička komuna u Rojavi ovog je mjeseca započela s kampanjom pod nazivom 'Make Rojava Green Again' kojom nastoji sprovesti potrebnu edukaciju glede ekoloških problema uzrokovanih građanskim ratom u Siriji. Navedenom kampanjom, ova skupina koja okuplja aktiviste/kinje iz (...)

 • Na Bermudskom otočju ukinut istospolni brak!

  Na Bermudskom otočju ukinut istospolni brak!

  Bermuda je postala prva zemlja koja je legalizirala, a pritom ukinula istospolne brakove što je korak unatrag za građanska prava na tom Britanskom otočju. Guverner John Rankin je u srijedu potpisao legislativu kojim se ukida pravo istospolnih parova da se vjenčaju, unatoč tomu (...)

 • Nakon 35 godina Irska mijenja restriktivni zakon o pobačaju

  Nakon 35 godina Irska mijenja restriktivni zakon o pobačaju

  Krajem svibnja, Irska će održati referendum putem kojeg će se odlučivati o liberalizaciji zakona o pobačaju koji je trenutno na snazi. Nakon 35 godina implementacije jednog od najstrožih zakona glede pobačaja, prema kojem je isti bio zabranjen čak i u okolnostima poput silovanja, incesta i (...)

 • 40 posto maternalnih smrti u Irskoj čine pripadnice manjina

  40 posto maternalnih smrti u Irskoj čine pripadnice manjina

  Grupa za zastupanje majčinstva AIMS (Organizacija za poboljšanje servisa majčinstva) iz Irske pozvala je ministra Simon Harrisa da odobri nezavisnu vanjsku istragu o smrti Malak Thawley. Gospođa Thawley umrla je u Nacionalnoj bolnici za majčinstvo u svibnju 2016. nakon rutinske (...)

 • Hannah Senesh: pjesnikinja, vojnikinja i lice otpora nacizmu

  Hannah Senesh: pjesnikinja, vojnikinja i lice otpora nacizmu

  Hannah Senesh , spisateljica, pjesnikinja i vojnikinja, jedno je od lica židovskog otpora nacizmu čija priča, iako svakako zaslužuje spomen, često ostaje podzastupljena u analima svjetske povijesti. Ova mađarska Židovka rođena je u Budimpešti 17. srpnja 1921. Iako odrasla u prosječnoj, pa (...)

 • 'Unladylike' - nova feministička platforma

  'Unladylike' - nova feministička platforma

  Pridjev | un·la·dy·like | ənˈlādēˌlīk/ 1Svakodnevni čin otpora patrijarhatu 2Odabir društvene svjesnosti umjesto svjesnosti o statusu 3Spaljivanje grudnjaka Ovako na svojoj platformi unladylike.co (...)

 • Turska invazija na Afrin, invazija je na ideju ženskog oslobođenja

  Turska invazija na Afrin, invazija je na ideju ženskog oslobođenja

  Maslinova grančica u većini svjetskih kultura tradicionalno predstavlja simbol mira, no pod režimom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana , ova sasvim bezazlena biljka nedavno je poprimila mnogo mračnije konotacije. Prije svega nekoliko dana, Turska je pokrenula vojnu operaciju (...)

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM