Prozor u svijet

 • Indija: ženski policijski odred na motociklima za borbu protiv nasilja prema ženama

  Indija: ženski policijski odred na motociklima za borbu protiv nasilja prema ženama

  Policijske snage New Delhija osnovale su policijski odred na motociklima sastavljen isključivo od žena. To je jedan od pokušaja suočavanja s rastućim brojem zločina protiv žena, posebno u uskim gradskim uličicama. Odred se zove Raftaar (Brzina), a od siječnja će posebno obučene policajke (...)

 • Austrijski sud omogućio sklapanje braka istospolnim parovima

  Austrijski sud omogućio sklapanje braka istospolnim parovima

  Istospolnim parovima u Austriji zakonodavno je omogućeno partnerstvo 2010. godine, no do sad nisu imali mogućnost stupanja u bračnu zajednicu. Novom odlukom Ustavnog suda istospolni parovi će se od 2019. godine moći vjenčati, čime su im dana sva prava koja uživaju heteroseksualni parovi.

 • Uganda odbacuje spolni odgoj za 10-godišnjake/inje jer je 'nemoralan'

  Uganda odbacuje spolni odgoj za 10-godišnjake/inje jer je 'nemoralan'

  Ministarstvo zdravstva u Ugandi odbija podržati program za smanjenje tinejdžerskih trudnoća distribucijom kontracepcijskih sredstava 15-godišnjacima/kinjama jer je "protivan moralu". U Ugandi se rasplamsao sukob zbog prijedloga da i desetogodišnjaci/kinje imaju spolni odgoj (...)

 • Judith Butler o napadu u Brazilu

  Judith Butler o napadu u Brazilu

  Tijekom konferencije koju je pomogla organizirati u Brazilu, spaljen je portret Judith Butler , istaknute filozofkinje i rodne teoretičarke (poput vještice). Ona je opisala opoziciju u Brazilu i svoje iskustvo takvog napada. Judith Butler nije neupoznata s kontroverzom.

 • Novi prijedlog zakona u Iraku omogućio bi udaju 9-godišnjih djevojčica

  Novi prijedlog zakona u Iraku omogućio bi udaju 9-godišnjih djevojčica

  Novi zakon kojim bi se u Iraku legalizirao brak s djecom mlađom od devet godina bio bi "katastrofalan" i vratio prava žena pola stoljeća unatrag, tvrde aktivisti_kinje. Taj bi prijedlog izmjena zakona o osobnom statusu omogućio vođama muslimanskih sekti odlučivanje o sklapanju braka.

 • Ava DuVernay govori o tome zašto zapošljava isključivo redateljice

  Ava DuVernay govori o tome zašto zapošljava isključivo redateljice

  Sa serijom Queen Sugar redateljica i producentica Ava DuVernay trudi se "izravnati" teren za žene u televizijskom svijetu. Iskrena redateljica govori o tome zašto je to presudno i kako Hollywood može izgledati sa ženama iza kamere.

 • 'Zaustavimo dječje brakove jednom zauvijek'

  'Zaustavimo dječje brakove jednom zauvijek'

  Udana s 19 godina za zlostavljača jer je tako zahtijevala njena ultra ortodoksna židovska obitelj, Fraidy Reiss iz New Yorka obećala je da će nešto promijeniti – i zaustaviti dječje brakove u Americi. Dok se mnogi/e aktivisti/kinje bore protiv dječjih brakova u područjima poput (...)

 • Brazilski kongresni odbor traži potpunu zabranu pobačaja

  Brazilski kongresni odbor traži potpunu zabranu pobačaja

  Brazilski kongresni odbor, vođen evangeličkim kršćanima, glasovao je prošlog tjedna za zabranu pobačaja u svim situacijama, uključujući slučajeve silovanja i životne ugroze majke . Odluka je donesena s osamnaest glasova za i jednim glasom protiv.

 • Kako molitelji/ce pred klinikama za pobačaje promašuju poantu

  Kako molitelji/ce pred klinikama za pobačaje promašuju poantu

  Iako cijeli život živim u Londonu, još uvijek me uspijevaju zapanjiti ista tri prizora. Prvi je prizor redina pred Madame Tussauds muzejem u ulici Baker (koji se, zapravo, sastoji od tri ili četiri reda) u kojem ljudi pod žarkim suncem čekaju dva ili tri sata kako bi okinuli selfie s voštanom (...)

 • Pobačaj u Rusiji: Samostalno zaključite da ste nemoralne

  Pobačaj u Rusiji: Samostalno zaključite da ste nemoralne

  Uvođenje civilnog braka, olakšanih rastava braka, jednakih plaća za jednak rad, legalnog pobačaja te dostupnih jaslica i vrtića. Govorimo o Sovjetskom Savezu nakon Revolucije, ranih 1920-ih godina . Dekriminalizirano nasilje prema ženama, nacionalizam i pritisak na žene da sudjeluju u (...)

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM