Prozor u svijet

 • Filmske protagonistkinje dosegnule u 2016. godini najveći postotak ikada, no je li to dovoljno?

  Filmske protagonistkinje dosegnule u 2016. godini najveći postotak ikada, no je li to dovoljno?

  Nova studija pokazuje kako je broj protagonistkinja u hit-filmovima dosegnuo u 2016. godini najveći postotak ikada. The Center for the Study of Women in Television and Film istaknuo je kako su žene odigrale glavne uloge u 29 posto "TOP 100" najprofitabilnijih filmova iz prošle godine, što je (...)

 • Priče lezbijki iz nacističkih koncentracijskih logora

  Priče lezbijki iz nacističkih koncentracijskih logora

  Nacisti su ih nazivali asocijalnima, kriminalnima i ludima, ali lezbijke zarobljene tijekom holokausta u Ravensbrücku, ženskom koncentracijskom logoru, nisu bile ništa od toga. S obzirom da je lezbijstvo ostalo tabu tema i u post-nacističkoj eri, njihove su priče bile desetljećima (...)

 • Ghayath Almadhoun: Masakr

  Ghayath Almadhoun: Masakr

  Ghayath Almadhoun je sirijski Palestinac, pjesnik rođen u Damasku 1979. godine. Iz Sirije se odselio prije gotovo deset godina, i trenutno živi u Stockholmu. Za sad su objavljene tri zbirke njegove poezije, koje su prevedene na više jezika, a u pripremi je trenutno zbirka Adrenaline , (...)

 • Bjelački nacionalistički pokret na Twitteru raste brže od ISIS-a

  Bjelački nacionalistički pokret na Twitteru raste brže od ISIS-a

  Broj bjelačkih nacionalista/ica i samo prozvanih simpatizera/ki nacizma na Twitteru prema novom se istraživanju povećao za 600 posto u protekle četiri godine, nadmašivši na taj način tako zvanu Islamsku državu (ISIS) u svemu od broja sljedbenika/ca do broja tweetova objavljenih na dnevnoj bazi.

 • Osam zemalja u borbi protiv Trumpovog pokušaja zabrane pobačaja

  Osam zemalja u borbi protiv Trumpovog pokušaja zabrane pobačaja

  Osam se zemalja pridružilo inicijativi prikupljanja milijuna dolara kako bi se nadoknadili gubitci uzrokovani zabranom Donalda Trumpa za skupine koje osiguravaju informacije o pobačaju, a financirane su iz američkih izvora, rekla je potpredsjednica švedske Vlade.

 • I Anne Frank je bila izbjeglica

  I Anne Frank je bila izbjeglica

  Milijuni ljudi pročitali su dnevnik Anne Frank kako bi upoznali horore holokausta, ali sudbina nje i njezine obitelji uznemirujuć su podsjetnik na to što se može dogoditi kada Sjedinjene Američke Države okrenu leđa izbjeglicama .

 • National Geographic snimio revolucionarni, obrazovni dokumentarac o rodu

  National Geographic snimio revolucionarni, obrazovni dokumentarac o rodu

  National Geographic je debitirao sa snažnim, evokativnim filmom koji nudi sveobuhvatno istraživanje po pitanju roda u nadi kako će ono poslužiti kao sredstvo za unaprjeđenje javnog suosjećanja i razumijevanja. "Revolucija roda" dvosatni je dokumentarni film objavljen u suradnji s (...)

 • Novi zakon u Arkansasu dopušta suprugu da zaustavi pobačaj žene

  Novi zakon u Arkansasu dopušta suprugu da zaustavi pobačaj žene

  Novi zakon u američkoj saveznoj državi Arkansas zabranjuje većinu pobačaja tijekom drugog tromjesečja trudnoće i omogućuje ženinu suprugu da tuži liječnika radi dobivanja odštete ili oslobađanja po nalogu, što ženi onemogućuje obavljanje postupka.

 • Rumunjska: Najveći prosvjedi u posljednjih 25 godina

  Rumunjska: Najveći prosvjedi u posljednjih 25 godina

  Građani i građanke diljem Rumunjske već danima prosvjeduju zbog uredbe o dekriminaliziranju nekih oblika korupcije. Tamošnji mediji naglašavaju da je ovo najveći protest u posljednjih 25 godina u Rumunjskoj, a procjene brojka se kreću od 175 do 250 tisuća ljudi.

 • Kako mediji štete političarkama i što novinari/ke mogu učiniti po tom pitanju

  Kako mediji štete političarkama i što novinari/ke mogu učiniti po tom pitanju

  Mediji koji su pratili predsjedničku kampanju Hillary Clinton jasni su pokazatelji seksizma i stereotipiziranja koji prevladavaju u političkom novinarstvu. CBS tako prenosi: "Hillary Clinton: baka na vlasti", Time nastavlja te piše: "Dobre i loše strane bake predsjednice", a Daily (...)

1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija

AEM