Prozor u svijet

 • Kako se bore feministkinje u Rumunjskoj?

  Kako se bore feministkinje u Rumunjskoj?

  Vjerojatno ste čitale/i o antikorupcijskim prosvjedima u Rumunjskoj koji su se održavali ove veljače . No, sljedećeg mjeseca, u ožujku, još je jedan marš održan u Bukureštu. Ovoga puta su članovi i članice Crkve i Koalicije za obitelj izašli/e na ulice.

 • Doula pri pobačaju

  Doula pri pobačaju

  "Baš kao što pacijent/ica koji/a prolazi kroz porod treba emocionalnu i fizičku podršku, žena koja se odluči na abortus treba jednaku brigu". Siječanj i zimske kiše su harale pustinjom u Arizoni, zaklanjajući panine oko grada Tuscona.

 • Sahar i njene sestre

  Sahar i njene sestre

  Nakon poezije Jehan Bseiso , Ghayatha Almadhouna i Dunye Mikhail , na Libeli predstavljamo još jednu pjesnikinju (porijeklom iz) arapskog svijeta. Hala Alyan je američko-palestinska pjesnikinja, koja je većinu života provela u gradovima diljem Bliskog istoka i SAD-a.

 • U Kaliforniji otvorena džamija koju vode žene

  U Kaliforniji otvorena džamija koju vode žene

  Druga džamija u SAD-u koju vode isključivo žene otvorila je svoja vrata u Kaliforniji prošlog tjedna, no, za razliku od prve otvorene u Los Angelesu prije dvije godine, u ovoj će biti dopušteno sudjelovati i muškarcima. Qal'bu Maryam Women's Mosque je "mjesto da žene mogu moliti u (...)

 • 'Nadamo se da ćemo ovime inspirirati mlade djevojke diljem Afrike'

  'Nadamo se da ćemo ovime inspirirati mlade djevojke diljem Afrike'

  "Slavljenje uspješnih afričkih žena u područjima od politike i biznisa do poljoprivrede i umjetnosti može inspirirati djevojčice diljem kontinenta da teže zatvaranju rodnog jaza", rekle su dobitnice nagrade New African Women Awards . Dvanaest žena iz raznih dijelova Afrike primilo je nagrade (...)

 • UN: Izbjeglice završavaju na tržištu robova

  UN: Izbjeglice završavaju na tržištu robova

  Rastući broj afričkih migranata i migrantkinja koji/e prolaze kroz Libiju završavaju na takozvanom "tržištu robova" prije nego ih se prodaje za otkupninu, prisilni rad ili seksualno iskorištavanje, poručili su iz UN-a ove srijede. Migranti/kinje iz sjeverne Afrike bili/e su intervjuirani od (...)

 • Menstruacija kroz povijest

  Menstruacija kroz povijest

  Svijet je do sada prošao kroz različita razdoblja. Povijest je vrtjela i odvrtjela svoje cikluse: Prapovijest, Srednjovjekovlje, Pop Art. Ipak, jedan ciklus uporno ostaje, usprkos vremenu – onaj menstrualni. Stari/e Rimljani/ke su mislili/e da je menstruacija znak vještica, a danas svjetske (...)

 • CIJANKALIJ §218: Priča o pobačaju u nacističkoj Njemačkoj

  CIJANKALIJ §218: Priča o pobačaju u nacističkoj Njemačkoj

  Pitanje pobačaja, to jest pitanje prava žene na izbor, jedno je od trenutno najaktualnijih u hrvatskom javnom i medijskom prostoru. Povodom goruće javne rasprave o navedenom problemu slobode odlučivanja, umjetnički kolektiv MONTAЖ$TROJ predstavio je cross-media projekt pod nazivom (...)

 • Smrt slobode izražavanja: Umjetnica osuđena na tri godine zatvora zbog - slikanja

  Smrt slobode izražavanja: Umjetnica osuđena na tri godine zatvora zbog - slikanja

  Turski je sud početkom ovog mjeseca slikarici i novinarki Zehri Doğan izrekao kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, devet mjeseci i 22 dana zbog slike koja prikazuje ruševine Nusaybina nedugo nakon što je grad napadnut od strane turskih vojnih snaga.

 • Deseci tisuća žena u Indiji žrtve napada kiselinom

  Deseci tisuća žena u Indiji žrtve napada kiselinom

  Desetine tisuća žena u Indiji napadnute su i spaljene kiselinom, kerozinom ili alkoholom svake godine, no ignoriranje dugotrajnih posljedica takvih napada pokazuje da vrlo mali broj žrtava dobije podršku da ponovno izgrade svoje živote , navodi organizacija International Foundation for Crime (...)

1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija

AEM