U fokusu

ruralna indija

Žena u Indiji ubijena zbog sumnje da je – vještica

Žena u Indiji ubijena zbog sumnje da je – vještica

Šest muškaraca u Indiji uhićeno je zbog ubojstva žene i njeno četvero djece, uključujući 10-mjesečnu bebu, zbog sumnje da je vještica koja je ubila djevojku, priopćila je policija. Ljutiti seljani provalili su u ženinu kuću u istočnoj državi Odisha i na smrt pretukli nju i njezinu djecu poljoprivrednim alatima prije nego što su im tijela bacili u bunar.

Iz policije je poručeno kako je šestero ljudi, uključujući i lokalnog vrača, optuženo za ubojstvo i druga kaznena djela u skladu sa Zakonom o sprječavanju lova na vještice koji je na snazi u ovoj indijskoj državi.

“Priznali su da su počinili ubojstvo zbog sumnje da je žena vještica”, kazao je voditelj policije Thomson Reuters Foundationu, dodajući kako ih je pritužba supruga ubijene žene, koji je bio odsutan na dan ubojstava, potaknuo na lov na osumnjičene. “Još bi dvoje do troje ljudi moglo biti uhićeno u nadolazećim danima”.

Muškarci i žene u određenim dijelovima Indije često se proglašavaju vješticama te bivaju napadnuti ili ubijeni, osobito među siromašnim i plemenskim zajednicama.

Prema podacima Državnog ureda za evidenciju zločina, u 2016. zabilježena su 134 slučaja ubojstava povezanih s lovom na vještice, a Odisha je zabilježila najviše incidenata nakon susjedne države Jharkhand. Država Odisha dio je indijskog “crvenog koridora”, gdje su maoistički pobunjenici i marginalizacija doprinijeli stvaranju područja s jednom od najnižih razina pismenosti, velikom stopom pothranjenosti djece i smrtnosti majki.

Dash navodi kako su mještani okrivili ženu za bolest i smrt dvanaestogodišnje djevojčice nakon što im je vrač – tradicionalni iscjelitelj koji liječi bolesti za koje se vjeruje da su uzrokovane čarobnjaštvom – rekao da je bacila čaroliju na dijete.

Organizacije za ljudska prava navode da praznovjerja i okultna uvjerenja prevladavaju među ljudima koji žive na marginama društva s ograničenim pristupom zdravstvu, obrazovanju i razvoju. Mještani se često obraćaju lokalnim “stručnjacima za vještice” koji krive vještice za bolest i propisuju “lijekove” kao što su spaljivanje bolesne djece vrućom glinom ili željezom.

 “To je oblik nasilja nad ženama i strogi zakon sam po sebi ne može zaustaviti takve zločine, moramo ih educirati”, kaže Anuradha Mohanty, voditeljica Narodnog kulturnog centra, lokalne skupine za prava djece i žena.