U fokusu

žene su uglavnom prodavane u ruralnim područjima za 1.000 do 50.000 juana

Kina: Sjevernokorejske izbjeglice prisiljene na seksualno ropstvo

Kina: Sjevernokorejske izbjeglice prisiljene na seksualno ropstvo

Tisuće žena i djevojaka iz Sjeverne Koreje prodano je u seksualno ropstvo u Kini, pokazuje novo izvješće, navodeći intervjue s preživjelima. Dok su neke žene prisiljene na brak, druge su prisiljene prostituciju.

Istraga, koju je provela inicijativa Korejanska budućnost, bazirana u Londonu, procjenjuje da čak 200.000 Sjevernokorejanki živi kao izbjeglice u Kini, nakon što su pobjegle od ugnjetavanja i siromaštva u svojoj domovini

Procjenjuje se da oko 60 posto tih žena i djevojčica završi u seksualnom ropstvu.

Istraživanje je trajalo dvije godine, te je razotkrilo “nezakonitu industriju koja akumulira ogromne profite od žena i djevojčica koje su žrtve trgovine ljudima”, navodi se u izvješću. Neke od žrtava prodane su u ropstvo od strane istih krijumčara koji su im pomogli pobjeći preko kineske granice.

Djevojke – neke i djevojčice od svega 9 godina – i žene prisiljene na prostituciju često su primorane na seksualne činove pred web-kamerama, dok su žene koje su bile prisiljene na brak uglavnom prodavane u ruralnim područjima za 1.000 do 50.000 juana, a njihovi su ih muževi silovali i zlostavljali.

Inicijativa Korejanska budućnost pozvala je na konkretne mjere za ukidanje kineske trgovine ženama i suočavanje sa sjevernokorejskim režimom koji također, kako smatraju, muči žene.

“Potaknute na bijeg iz svoje domovine zbog patrijarhalnog režima koji preživljava kroz nametanje tiranije, siromaštva i ugnjetavanja, sjevernokorejske žene i djevojke padaju u ruke trgovaca, brokera i kriminalnih organizacija prije nego što ih uvuku u kinesku trgovinu seksom, gdje ih iskorištavaju i koriste dok se njihova tijela ne iscrpe”, navodi se u izvješću inicijative.

Ove žene posebno su izolirane u Kini, jer Kina deportira sve Sjevernokorejce/ke koji/e nemaju dokumente – koje oni smatraju ilegalnim imigrantima/icama – natrag u Sjevernu Koreju, gdje će po povratku biti kažnjene.