U fokusu

Deset dama s malih ekrana

Najgori TV uzori za žene

Najgori TV uzori za žene

Za medije je poznato da ćemo tamo naći svakakve ljude, dobre i loše utjecaje, ali jedno od popularnijih odredišta jest televizija. Većinu negativnih uzora naći ćemo u sapunicama, ali tokom godina veliki broj njih našao se i u popularnim serijama. Ne tako davne 1994.-e godine na malim je ekranima osvanula sramežljiva i pogrbljena Angela Chase, koju je u stopu slijedila otkačena Rayanne Graf. Dvije junakinje serije I to mi je neki život (My So-Called Life) pokrenule su novi TV trend u kojemu su ženski likovi toliko bliski stvarnosti da je teško ne identificirati se s njima. Slijedi popis deset dama s TV ekrana koje su ubrzo nakon pojavljivanja postale dio popularne kulture, no koje (nažalost!!!) i nisu tako napredne i neodoljive kakvima se na prvi pogled čine:

Meredith Grey, Uvod u anatomiju (Grey’s Anatomy)

Nevjerojatno ali istinito: čitava serija vrti se oko Meredith – žene koja je navodno pametna i bezobrazna, ali ne može oprostiti svojoj obitelji za grijehe i mane kojih je i sama puna, te slijedi McDreamya okolo poput kakvog psića (iako dotični ima ženu i još joj je k tomu nadređeni).


Carrie Bradshaw, Sex i grad (Sex and the City)

Carrie možda i zna kako se odjenuti, ali ne zna ništa o ljubavi iako joj se na tome temelji kolumna (kasnije i knjiga), i iako je imala mnogo ljubavnika. Konstantno traži potporu prijatelja, ali rijetko kad ju pruža natrag. Tvrdi da je neovisna žena modernoga doba, ali često dokazuje suprotno.

Jen Lindley, Dawson’s Creek

Od trenutka kada je izišla iz taksija njezina pozicija snažne i neovisne žene u najmanju je ruku upitna. Cura koja je u New Yorku vodila (prema vlastitim riječima) ´raskalašen život´, čudesno postaje prosvijetljena, ali nakon jedne godine vraća se starim navikama. Ubrzo i umire.

{slika}

Angela Chase, I to mi je neki život (My So-Called Life)

Angela Chase je možda zaintrigirala mnoge tinejdžere/ke svojim životom s kojim su se mnogi mogli poistovjetiti. Napucala je prijatelja štrebera da bi se družila s djevojkom koja je koristila drogu i njezinim prijateljem. Nije dala šansu štreberu kojem se sviđala zato što nije bio rock zvijezda poput Jordana Catalana, nego se družio s knjigama iz kemije i matematike umjesto sa žicama i trzalicama.

Marissa Cooper, The O.C.

Kraljica Newporta uvijek je dobro obučena i prelijepa, no u svim drugim aspektima njen je život potpuni kaos. Opijanje, droge i nesmotren seks njena su zanimacije. Za sve svoje probleme krivila je majku i Ryana… Mislim da nam je svima laknulo kad je odapela.

Susan Mayer, Kućanice (Desperate Housewives)

Dežurna štrkljavica s Wisteria Lanea, najneprobavljivija je među Kućanicama. Susan je najzaluđenija osoba u toj ulici s njezinim ‘tko, ja?’ stavom i pretjeranom ljubomorom. Da ne spominjem da je njezina kćer zrelija od nje same.

Ally McBeal, Ally McBeal

Prije Carrie, Ally se pobrinula za to da pomakne ženska prava nekoliko desetljeća unatrag. Žena koja redovito halucinira i pravi se da nije postigla sve što jest ljubakajući se okolo s visoko pozicioniranim odvjetnicima. Nikada nam nije bilo jasno kako je uspijevala zadržati muškarce oko sebe s tom histrionskom osobnošću.

{slika}

Felicity Porter, Felicity

Ako kažem da se Felicity pri izboru fakulteta vodila za time na koji fakultet ide njezin dečko iz snova (koji, usput rečeno, nema pojma da ona postoji), prilično je jasno da gospođica Porter i nije najidealniji identifikacijski model. Da ne spominjem činjenicu da je pozornost gore spomenutog dečka očajnički pokušavala privući izlazeći s drugim tipovima.

Brenda Walsh, Beverly Hills 90210

Zvijezda prve “prave” teen drame na TV-u, Brenda je bila jedna od prvih ženskih likova na koji su se djevojke mogle ugledati. Nažalost, ona je potpuni kreten. Iskorištavala je sve oko sebe, te u jednom trenutku od sebe uspjela otuđiti baš sve članove klana 90210. Svi smo odahnuli kad se preselila u Pariz.

Blair Waldorf, Tračerica (Gossip Girl)

Ova djevojka na putu do uspjeha spremna je na sve: spletke, prevare, laži i obmane nisu joj strane. Svega se lati da bi postigla željeno. Nažalost, i ljudi oko nje stradavaju, ali njih to ne smeta jer su prilično slični njoj. Otjerat će sve ljude oko voljene osobe ne bi li ga mogla imati samo za sebe… a potom i odbaciti.

Prevela, prilagodila, a ponešto i dodala: Klara Weygand